Trgovina z ljudmi

Zlorabljene prostitutke se izogibajo sodišču

J.V.
21. 12. 2023, 06.15
Deli članek:

Glavna protagonista kriminalne zgodbe, ki se že v drugo odvija na ljubljanskem okrožnem sodišču, naj bi jeseni 2013 skovala načrt, kako iz Srbije in Romunije v Slovenijo "uvažati" spolne sužnje pod pretvezo, da bodo z delom maserk mesečno zaslužile do 2000 evrov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču v ponovljenem postopku sodijo Boštjanu Majerju, srbskemu državljanu Bojanu Miniću in romunski državljanki Ani Marii Largeanu, ki so obtoženi trgovine z ljudmi. Dekleta iz socialnega roba so iskali večinoma v Srbiji in Romuniji ter jim v Sloveniji obljubljali lep zaslužek, ob prihodu pa so jih prisilili v prostitucijo, trdi tožilstvo. V obtožnici beremo, da so morala dekleta, skupno dvanajst, spolne storitve ponujati vsak dan od devetih zjutraj do polnoči, cena je znašala od 50 evrov za pol ure do 500 evrov za vso noč, pri čemer so se morale približno polovici zaslužka odpovedati, "delo" pa so opravljale brez socialne in zdravstvene varnosti. Svoja telesa so prodajale v več stanovanjih po Ljubljani, na Cigaletovi, Kotnikovi, Pražakovi in Hacquetovi ulici.

Dva od obtoženih že leta 2017 priznala krivdo

Glavna protagonista, Majer in Largenauova, naj bi jeseni 2013 skovala načrt, kako iz Srbije in Romunije v Slovenijo "uvažati" spolne sužnje pod pretvezo, da bodo z delom maserk mesečno zaslužile do 2000 evrov: celo premoženje, saj je znano, da se v Srbiji in Romuniji povprečna plača giblje med 300 in 400 evri. Peterica obtoženih, izmed katerih sta dva že na predobravnavnih narokih v začetku leta 2017 priznala krivdo, je z izkoriščanjem deklet po izračunih tožilstva v žep med letoma 2013 in 2015 pospravila skoraj 45 tisoč evrov. Septembra 2017 so bili na prvi stopnji obsojeni tudi Majer, Minić in Largeanu, sodba pa ni prestala rešeta višjega sodišča, ki je odredilo novo sojenje pred spremenjenim senatom.

Primer se je znašel na mizi ljubljanskega okrožnega sodnika Cirila Keršmanca, ki je od ponovnega pričetka sojenja letošnjega septembra do danes opravil pet narokov. V včerajšnjem nadaljevanju glavne obravnave je bilo med drugim predvideno zaslišanje šestih oškodovank. Kristino K. so pričakovali na višjem sodišču v Beogradu, vendar vabilo ni bilo izkazano, kot tudi za preostalih pet, ki bi se morale oglasiti osebno na Tavčarjevi v Ljubljani. Obravnavi so sicer pristopili vsi zagovorniki obtoženih, od obtoženih pa le Largeanu. Minić se namreč strinja s sojenjem v nenavzočnosti, Majer pa je po besedah obrambe zbolel, svojega izostanka pa po oceni sodnika Keršmanca ni ustrezno opravičil.

Zaljubljeni Majer zgolj zvesto ubogal maserko Largeanu

Majer se je na prvem sojenju branil, da se je zaljubil v maserko Largeanujevo in da ga je ona potem vpeljala v posel. Menda jo je zvesto ubogal, od tega pa ni imel ničesar. Minić je na začetku ponovljenega sojenja vztrajal, da je sicer opravil kakšen prevoz, ampak ne s takšnim namenom, kot trdi tožilstvo, in ne v tej organizaciji. Largeanu pa je v zagovoru v prvem sojenju podrobno opisala vloge vseh v združbi, kako je posel tekel in kako buren in nasilen je bil njen odnos z Majerjem, ki da je bil glavni v skupini. Zatrdila pa je, da so bile ženske vnaprej seznanjene, kaj bodo počele. Majer naj bi bil izjemno grob tudi do drugih žensk (del sodnega spisa sestavljajo fotografije pretepenih žensk z izpuljenimi lasmi).