Koper

Streha Bonifike pušča, zagato rešujejo z vedri

Bojan Gluhak
20. 12. 2023, 21.45
Deli članek:

Streha dvorane Bonifika zamaka. Med rokometno tekmo so morali zaradi intervencije na parketu menda celo začasno prekiniti igro, se glasijo sveže mokre informacije iz največje športne dvorane v slovenski Istri.

Tomaž Primožic/FPA
Bazenski kompleks in Arena Bonifika iz ptičje perspektive.

Športna dvorana Bonifika je odprta skoraj četrt stoletja, medtem je gostila že nešteto tekem in kot večnamenski prostor tudi prireditev. Uporabniki imajo njeno funkcionalnost večinoma v lepem spominu, a ta zadnje čase žal bledi. Iz raznih virov smo dobili potrditve, da ob deževjih z vetrom streha ni več taka, kot bi morala biti. Domnevno tudi zaradi posedanja terena namreč streha pušča, predvsem nad stopnišči, kar organizatorji tekem in drugih prireditev že nekaj časa rešujejo kar s postavljanjem veder na kritična mesta.

Iz rokometnega kluba so nam sporočili, da med katero od prvoligaških tekem takšnih težav še niso imeli, so pa že morali ukrepati med tekmo mlajših selekcij.

A streha ne pušča od včeraj in njena prepustnost se z leti povečuje. Odkar so se pojavile težave, se obnove ni lotil še nihče, tako kot se od leta 1999 na projektirani ravni strehi seveda ni uresničila nobena zamisel o morebitni nadgradnji objekta.

Dvorana je bila kot gostitelj skupine evropskega prvenstva v košarki leta 2013 resda deležna nekaj lepotnih popravkov, v ime so ji po zgledih iz tujine celo zapisali Arena, kar pa ni prav nič upočasnilo obrabe. Gre za resen problem, ki ni nič novega, a si odgovorni v občinski upravi pred njim že predolgo zatiskajo oči. Bo torej namesto nujne sanacije v novem letu občinski proračun prispeval zgolj za nova vedra za zbiranje deževnice v dvorani?

Nekaj optimizma vliva Duško Madžarović, direktor Zavoda za šport občine Koper. »Te dni poteka razprava o finančnih vlaganjih za prihodnje leto, tudi o tem, kako se lotiti napak v največji dvorani. Lahko rečem, da napake odkrivamo vsako leto, z njimi tudi seznanjamo odgovorne. Dvorana je bila v zgodovini deležna manjših sanacij, zdaj je nujna večja. Njena vrednost naj bi bila po prvih ocenah približno pol milijona evrov,« pravi in dodaja: »Ni pričakovati, da bomo imeli vedno srečo, da bo streha puščala takrat, ko so v dvorani dejavnosti in je mogoče s hitrim ukrepanjem navzočih tudi z vedri še premostiti kak naliv. Če pa bi zalivalo na nedeljo ali na praznični dan, bi lahko voda dvignila parket v dvorani. In šele potem bi plačevali visoke račune za predolgo pasivnost.«

Pušča tudi nad bazenom

Nekaj podobnih in še drugih tegob se je zgrnilo nad sosednji objekt, zimski bazen, katerega odprtje na vrat na nos pred dobrimi petimi leti vseeno ni preprečilo zamenjave lokalne oblasti. Tudi streha bazena pušča – predvsem na tribuno in posredno v slačilnice, ki so zato skoraj neuporabne. Sicer pa ima bazen še vedno veliko porodnih napak. Vse od odprtja pred petimi leti je objekt v fazi odpravljanja napak: puščajo streha, odvodne cevi, toplotne črpalke ...

Uporabnikom objekta lahko zagotovimo, da v naslednjih dneh res ni pričakovati vode v dvorani. Če se bodo seveda uresničile vremenske napovedi o lepem vremenu. Potem pa – saj vemo: tako kot po dežju posije sonce, tudi po soncu spet pride dež ...