Ljubomir Moravac

Zavrovalnica nekdanjemu vratarju, ki je izgubil roko, svetuje, naj postane kuhar

J.V.
31. 7. 2023, 09.35
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 10.21
Deli članek:

V sredo bo minilo sedem let od hude prometne nesreče, v kateri so se ob vračanju s treninga v Rogozi na Tržaški cesti v Mariboru ponesrečili štirje mladi nogometaši B-moštva NK Maribor. Dva perspektivna mlada upa sta umrla na kraju nesreče, dva sta trčenje preživela ...

Vesna Lovrec/Večer
Ljubomir Moravac in njegov odvetnik Ingmar Bloudek se bosta zoper sodbo pritožila.

Kot spominja Večer je takrat 19-letni Damjan Marjanović v križišče pri trgovskem centru Rutar z meganom pripeljal s preveliko hitrostjo in prevozil rdečo luč. Voznik, ki se je hotel vključiti na Tržaško, je ocenil, da se nogometaš ne bo ustavil, zato se je sam, da bi preprečil trčenje. Marjanović ga je poskušal obvoziti, a je zaradi prevelike hitrosti izgubil oblast nad vozilom. Po nekaj metrih bočnega drsenja je avto s tolikšno silo treščil v drog semaforja, da je vozilo prepolovilo. Marjanovića in 21-letnega Zorana Baljaka, ki je sedel zadaj, je vrglo iz vozila, oba sta bila na kraju mrtva. Danes 26-letni Žiga Lipušček je utrpel lažje poškodbe in se je iz zverižene pločevine rešil sam. Preživel je tudi njegov vrstnik Ljubomir Moravac, ki pa se je moral v primerjavi z Lipuščkem posloviti od športne kariere. Mlademu nogometnemu vratarju so zaradi hudih poškodb zdravniki morali levo roko amputirati nad komolcem.

Alkohol je bil v organizmu zaradi vretja krvi

Moravac, ki ima 70-odstotno telesno okvaro, je novembra 2017 z odvetnikom Ingmarjem Bloudkom vložil tožbo proti Generali zavarovalnici, saj mu je ta iz naslova nepremoženjske škode priznala (samo) 100 tisoč evrov in mu ta znesek slabo leto po nesreči tudi izplačala. Priznala bi mu 30 odstotkov več, ker pa se je v policijskih poročilih pojavila navedba, da je bil voznik pod vplivom alkohola, je zavarovalnica nižje izplačano nepremoženjsko škodo pojasnila s trditvijo, da je bil Marjanović za volanom pijan, kar da je Moravac vedel, a kljub temu prisedel k njemu v avtomobil. V sodnem postopku se je kasneje pokazalo, da zatrjevanje o vozniku pod vplivom alkohola ni bilo pravilno. Obdukcija je res pokazala povečano vrednost etanola v krvi, vendar je sodni izvedenec ugotovil, da to ni bilo zaradi uživanja alkohola, pač pa zaradi okoliščine, da je truplo mladega nogometaša na prizorišču nesreče v tisti avgustovski vročini ležalo kar nekaj časa, zato je kri zavrela.

Gabrijel Toplak
Ob silovitem trčenju v semafor v križišču je avto razpolovilo.

Poleg nepremoženjske škode terja tudi vseživljensko rento

Iz naslova nepremoženjske škode je Moravac od zavarovalnice terjal 223 tisoč evrov. "O zadevi je že odločeno," je za Večer sporočila predsednica mariborskega okrožnega sodišča Jasna Murgel, na vprašanje, kakšna je odločitev, pa odgovorila, da je sodišče izdalo delno sodbo, s katero "je tožniku v mejah postavljenega tožbenega zahtevka in v skladu z določbo obligacijskega zakonika določilo pravično denarno odškodnino". Kolikšna je pravična denarna odškodnina, sodišče ni pojasnilo, je pa za Večer o spregovoril tožnik sam in komentiral, da je "dosojena odškodnina daleč od pravične", zato se bo pritožil. Moravac pa v tožbenem zahtevku zoper zavarovalnico poleg nepremoženjske škode terja tudi vseživljenjsko rento. Ta za Moravca izjemno travmatični del postopka se bo po poročanju Večera pred sodnikom Janezom Žirovnikom nadaljeval po sodnih počitnicah.

Sramotni predlogi in opazke zavarovalnice

Zavarovalnica je namreč na dan potegnila posnetek ene od tekem v sezoni 2016, s katerim oporeka, da je bil Moravac perspektiven vratar, saj je tisti dan prejel štiri gole. Odvetniku Bloudku se obrača želodec tudi ob predlogu zavarovalnice, da naj Moravac, ki je končal srednjo gostinsko šolo, postane kuhar. Tudi Michael Caines je brez ene roke, pa je kljub temu temu uveljavljen kuhar z Michelinovo zvezdico, pravijo na Generali. "Kdo bo poleg mene zaposlil še pet ljudi, da mi vse pripravijo?" se sprašuje Moravac, ki nikoli ni računal na kariero kuharja. Zavarovalnica v sporu operira celo z opazkami, da je oškodovanec len, saj bi lahko delal tudi kot nogometni sodnik, v čemer se je po nesreči celo preizkusil. Predlagali pa so mu tudi prekvalifikacijo iz golmana v nogometaša.