Preti okoljska katastrofa

FOTO: Tlečo ladjo z več kot 3500 avtomobili vlečejo stran od občutljivega območja obalnih mokrišč

S.R.
31. 7. 2023, 08.50
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 09.16
Deli članek:

Na Nizozemskem so včeraj začeli zahtevno operacijo reševanja 199-metrske tovorne ladje Fremantle Highway, na kateri je zagorelo že sredi prejšnjega tedna.

Rijkswaterstaat
Ladjo Fremantle Highway vlečejo vlačilci.

Kot smo že poročali, je ladja, ki je bila na poti iz Nemčije, natovorjena z več kot 3500 avtomobili, pri čemer se na njej nahaja tudi približno 500 električnih vozil, precej več od števila 25, kot je kazalo glede na prva poročila. Na njej je zagorelo v noči na sredo, pri čemer je umrl en član posadke, več pa jih je poškodovanih. Vsi člani posadke, ki je štela 21 ljudi, so bili indijski državljani. Na ladji, ki se nahaja na občutljivem območju nacionalnega parka Waddensko morje, še vedno gori, pristojni pa so včeraj popoldne začeli zahtevno operacijo, v okviru katere jo želijo odvleči na manj nevarno območje tako z vidika plovnih poti kot tveganja za okoljsko škodo.

Profimedia
Ladjo bodo odpeljali na začasno sidrišče.

Začetek operacije so sicer naznanili že v soboto, a so jo morali zaradi slabih vremenskih razmer, predvsem neugodnega vetra, preložiti. Vzrok požara sicer še vedno ni znan. Po navedbah lastnika ladje je morda najprej zagorelo eno od električnih vozil, ki prav tako veliko prispevajo k dejstvu, da se je gašenje požara izkazalo za zelo težavno. Eno večjih težav namreč predstavlja gašenje gorečih litij-ionskih baterij. Možnost, da bi požar pogasili z veliko količino vode, so izključili, saj bi obstajalo tveganje, da ladja potone, z njo pa bi seveda potonila vsa onesnaževala.

Kot so pojasnili pri nizozemski vladni agenciji za upravljanje z vodami (Rijkswaterstaat), je bilo včeraj na plovilu prisotnega precej manj dima. Ladjo počasi vlečejo na območje severno od otokov Schiermonnikoog in Ameland, ki je od mesta, kjer se je nahajala zadnje dni, oddaljeno več deset kilometrov. Ob tem nenehno spremljajo njeno stabilnost, saj se bojijo, da bi potonila. Trenutno se namreč nahaja na območju, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Gre namreč za največji sistem obalnih mokrišč na svetu. Če bi potonila na tem mestu, bi bila škoda ogromna. Lokacija, kamor jo peljejo, bo prav tako zgolj začasne narave, a je nekoliko bolj oddaljena od plovnih poti.