Spet težave zaradi vremena

VIDEO: Na Obali zaradi tramontane reševali ladjo Zlatoperka s 25 potniki

P.K./STA
26. 7. 2023, 19.45
Posodobljeno: 27. 7. 2023, 06.49
Deli članek:

Zaradi močnega vetra je včeraj popoldne v Luki Koper s priveza odtrgalo kontejnersko ladjo in jo zaneslo le nekaj metrov do potniškega terminala v bližini mestnega kopališča. Vlačilci so ladjo ponovno privezali za pomol. Na morju pa so reševali tudi potniško ladjo Zlatoperka s 25 potniki, ki jo je zajela tramontana z visokimi valovi.

Primorske Novice
Nevihta je na morju ujela tudi barko Zlatoperka na čelu s kapitanom Sandijem Radolovičem

Na koprski občini so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da je tramontana z vso močjo udarila nad koprsko pristanišče. Zaradi močnega vetra so se utrgale vrvi kontejnerske ladje Cosco, katere položaj je po besedah Jadrana Klinca z uprave za pomorstvo trenutno pod nadzorom. Ladjo so ponovno privezali trije vlačilci, po trenutnih podatkih pa so škodo preprečili.

Iz Luke Koper so javili, da so delo na kontejnerskem terminalu preventivno zaustavili še pred nevihto in sprejeli vse ključne varnostne ukrepe. Delo bodo nadaljevali, ko se bodo razmere umirile.

Prejšnji teden je podobno kot danes neurje s priveza utrgalo 350 metrov dolgo tovorno ladjo Maersk Houston, ki je utrpela škodo na navigacijski opremi in je še vedno na sidrišču v Kopru ter čaka na rezervne dele, navaja Delo.

Primorske Novice
V Luki Koper močan veter spet povzroča težave s tovorno ladjo.

Vsi srečno na kopnu

Nevihta s tramontano, ki so jo na podlagi radarske slike napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso), je na morju ujela tudi potniško ladjo Zlatoperka, ki poleti vozi na relaciji Piran-Ankaran. Kapitan Zlatoperke je moral zaradi visokih valov pospešiti, a se je motor pregrel in ugasnil.

"Sedaj sem skupaj z Zlatoperko na varnem na našem privezu v Izoli, kamor naju je odvlekla barka Manta, medtem ko je barka Jež na kopno odpeljal vse potnike, 25 jih je bilo. Bili so prestrašeni, kako ne bi bili, a smo jih umirili in jim zagotovili, da se bomo iz te zagatne situacije rešili," je današnjo nevarno situacijo opisal kapitan Zlatoperke Sandi Radolovič