Izola

Oljke nekdanjega župana Markočiča obrodile ovadbo zaradi suma podkupnin

Mirjana Cerin, Sijan Pretnar
26. 7. 2023, 19.00
Deli članek:

Eno leto po hišnih preiskavah na izolski občini in še nekaterih drugih naslovih v slovenski Istri so na koprski policijski upravi potrdili, da so kriminalisti končali preiskavo. Na specializirano državno tožilstvo so poslali kazensko ovadbo zaradi suma jemanja in dajanja podkupnine.

Bobo
Danilo Markočič.

Koga so ovadili, na policiji ne razkrivajo. »Kriminalisti Policijske uprave Koper so konec maja končali predkazenski postopek, ki se je začel leta 2020. Tedaj je bila na policijo podana anonimna prijava suma kaznivega dejanja, ki se je nanašala na prodajo večjega zemljišča v lasti ene od občin v slovenski Istri in hkratne prodaje nasada v lasti zaposlene osebe iz te iste občine,« nam je na vprašanja skopo odgovorila Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi koprske policije.

Sum jemanja in dajanja podkupnine

Na podlagi ugotovitev v predkazenskem postopku so kriminalisti na specializirano državno tožilstvo poslali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine, je še pojasnila Anita Leskovec. Še krajši odgovor smo dobili s specializiranega državnega tožilstva. »Zadeva, o kateri povprašujete, je v fazi predkazenskega postopka, zato vam več informacij zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov ne moremo posredovati,« so odvrnili na naše poizvedovanje, proti koliko osumljenim so koprski kriminalisti spisali kazensko ovadbo. Kako se bo nadaljeval postopek, je zdaj odvisno od odločitve tožilstva.

Markočič zadev ne povezuje

Včeraj smo za komentar na kazensko ovadbo vprašali nekdanjega izolskega župana Danila Markočiča, sedanjega občinskega svetnika. Za kazensko ovadbo je izvedel od nas. »Želim si, da se zadeve čim prej končajo,« je poudaril. Sam prodaje svojega oljčnika na Belvederju in deloma v Strunjanu ter prodaje občinskega zemljišča v Livadah ne povezuje. »Postopek prodaje zemljišča je vodila občina, natančneje urad za nepremičnine. Oddajo oljčnika pa sem – na podlagi predvidenega postopka – prepustil skladu kmetijskih zemljišč in gozdov,« je še povedal.

Google
Sporni nasad oljk

Marjan Milić iz podjetij Projekt 2020 in BM 21 nam je sporočil: »Domnevne kazenske ovadbe, ki jo navajate, ne morem komentirati, ker mi njena vsebina kot tudi nadaljnja odločitev tožilstva nista znani. Znano mi je le, da v tem trenutku proti meni ni v teku noben kazenski postopek, kar lahko tudi sami preverite v uradnih evidencah.«

Ni se končalo le s poročilom za tožilstvo

Pred dobrim letom so koprski kriminalisti z novogoriškimi in ljubljanskimi kolegi opravili več hišnih preiskav. Na koprski upravi so takrat potrdili, da so preiskave opravljali na domovih treh osumljenih in na naslovih njihovih družb oziroma v prostorih, kjer so osumljeni zaposleni. Odredbe za hišne preiskave je lani izdalo ljubljansko okrožno sodišče na predlog specializiranega tožilstva. Poročali smo, da so bili na domu takratnega župana, na izolski občini in še na drugih naslovih. Preiskovali so nesojeno prodajo županovih oljk podjetju BM 21 in še nekatere povezane posle. Bili naj bi tudi pri Borisu Leonidovichu Kopilevichu in Miliću. Z Markočičem so se preiskovalci odpravili še do mandrača in bližnjega pomola, kjer je bila privezana njegova barka.

Stara zgodba?

Še isti večer nam je takratni župan povedal, da gre za staro zgodbo, zaradi katere ga je prijavil Aco Kabanica, »povezano s prodajo zemljišča v Livadah in z oljkami«. Nekaj dni zatem je na občini sklical novinarsko konferenco, na kateri je skupaj z odvetnikom Bogomirjem Horvatom pojasnjeval okoliščine, zaradi katerih so kriminalisti potrkali na njegova vrata. Horvat je potrdil, da sta bili podlaga za odredbe sodišča anonimni ovadbi iz leta 2020 in tudi ovadba, ki jo je spomladi 2021 podal Kabanica. Odvetnik je takrat upal, da bodo kriminalisti delo končali le s poročilom za tožilstvo in ugotovili, da je občina pri prodaji zemljišča na dražbi in kasneje pri sklenitvi pravnega posla – ravnala zakonito.

Vrnjena ara

Markočič je že takrat zavrnil domneve, da je bila občinska prodaja zemljišča v Livadah povezana s prodajo njegovih oljk. Prodati je nameraval približno polovico oljčnika na zemljišču sklada kmetijskih zemljišč in gozdov za 243.000 evrov. Povedal je, da je zakupnika, podjetje BM 21, izbral sklad z javnim razpisom, objavljenim na izolski upravni enoti. Ker se je izkazalo, da je sklad v postopku naredil nekaj napak, sporna je bila tudi cenitev, je sklad razpis ponovil, a se BM 21 nanj ni več prijavil. Novega zakupnika niso izbrali, Markočič je zatem pojasnil, da so se v družini odločili, da bodo oljke sami obdelovali. BM 21 oziroma v njegovem imenu Leonidovich Kopilevich je že vplačal aro, ki jo je Markočič kasneje vrnil, smo takrat poročali.

Bobo
Aleksandra Pivec in Danilo Markočič.