Groza v Kočevju

VIDEO in FOTO: V veliki eksploziji v kemični tovarni poškodovanih več oseb, dve huje

S.R.
12. 5. 2022, 08.57
Posodobljeno: 12. 5. 2022, 14.03
Deli članek:

V Kočevju je danes zjutraj eksplodiralo in zagorelo v kemični tovarni. Po zadnjih podatkih Uprave za zaščito in reševanje prvi izsledki analize kažejo, da v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima.

STA / Robert Latin
Po eksploziji v Melaminu se je nad tovarno vil črn dim.

Kot nam je potrdila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Aleksandra Golec, je ob približno 8.30 uri v Kočevju zagorelo v proizvodnem obratu kemične tovarne. Gre za obsežen požar, na kraju pa že posredujejo intervencijske službe. Informacije so zaenkrat skope, policija pa prebivalce poziva, naj zaprejo okna in se ne gibajo na prostem, saj še ni točno znano, kaj gori. Še posebej naj se ne približujejo kraju dogodka. 

Številni poškodovani

Na kraju je bilo slišati močno eksplozijo, zagorelo pa je v kemični tovarni Melamin. Na nekaterih okoliških zgradbah so popokala tudi stekla. Kot nam je sicer pojasnila ena od domačink, naj bi v tovarni zagorelo v"glavnem reaktorju," proizvodnja pa da je že ustavljena. Zaposlene so že poslali domov. 

"Pri podjetju Melamin je prišlo do eksplozije in požara. Gasilci in reševalne službe so na terenu. Dokler ne dobimo podrobnejših informacij svetujemo, da se umaknete v stanovanja, zaprete okna in počakate na nadaljnja navodila in informacije!" pa so na Facebooku sporočili v Občini Kočevje.

Uprava za zaščito in reševanje je sprva poročala o več kot 20 poškodovanih, pri čemer sta najmanj dve osebi utrpeli hujše poškodbe. Poškodovane so v UKC Ljubljana prepeljali tudi s helikopterji. Direktor kočevskega podjetja Melamin Srečko Štefanič je pozneje potrdil, da sta huje poškodovani dve osebi, a da je skupaj poškodbe utrpelo šest oseb.

Poročajo še, da so na kraju gasilske in zdravstvene enote, ekološki laboratorij z mobilno enoto, aktivirana pa je tudi helikopterska pomoč. "Gre za množično nesrečo s požarom in morebitnimi nevarnimi snovmi. Ljudje naj ne hodijo v bližino," so še poudarili. Gasilci so požar že pogasili in začeli s hlajenjem. Zgradba je sicer hudo poškodovana, pri čemer so pri upravi potrdili, da so popokana tudi okna v okolici. Prebivalcem svetujejo, da zaprejo okna in vrata ter naj se ne zadržujejo zunaj v obsegu 500 metrov od lokacije eksplozije. Pojasnili so še, da so nevarne snovi "zajezene in ne bodo iztekale izven meja podjetja." 

Iz UKC Ljubljana, kjer sprejemajo ponesrečence, pa so prek Twitterja sporočili, da so do zdaj dva pripeljali z helikopterjem, ostale z reševalnim vozilom. "Delo smo prilagodili delu v množičnih nesrečah. Za zdaj je znano, da naj bi pomoč potrebovalo 20 oseb, med njimi so tudi huje poškodovani." Pozneje so sporočili še, da so znižali stopnjo pripravljenosti. "Podatki se spreminjajo, zdaj kaže, da bo v UKCL pomoč potrebovalo manj oseb, kot smo poročali, saj so jih oskrbeli v Kočevju," so navedli.

Pogrešane štiri osebe

Vidno pretreseni župan občine Kočevje Vladimir Prebilič je nato na novinarski konferenci ob 11. uri pojasnil, da še vedno pogrešajo štiri osebe, saj je dostop do nekaterih delov podjetja zelo otežen. V primeru pogrešanih gre za zunanje izvajalce podjetja. Po njegovih navedbah so opečene štiri osebe, približno 10 pa jih je poškodovanih, a to še niso dokončne številke.

Delovna nesreča "zelo velikih negativnih vplivov na okolje nima." Ponovil je, da naj se prebivalci zadržujejo v notranjih prostorih, čeprav je nevarnost mimo, saj še nimajo rezultatov monitoringa. Te bodo prejeli v nekaj urah. "Vse službe in vsi sistemi, ki so bili pripravljeni, v kolikor bi prišlo do take nesreče, reagirali maksimalno učinkovito," je dejal Prebilič. Obenem je poudaril, da so stvari pod kontrolo in da naj se ne povzroča panika. Kot popolno dezinformacijo je zavrnil tudi nekatere navedbe, da se "celo Kočevje mobilizira in seli."

Svet24
Požar v Kočevju

Eksplodiralo na pretakališču

Direktor podjetja Štefanič je v izjavi za javnost pojasnil, da je do eksplozije prišlo "na pretakališču, kjer je prišla cisterna ene snovi." Vzrok eksplozije še raziskujejo. Izpostavil je še, da so sistemi takoj po eksploziji odreagirali, tako gasilci kot zdravstvene službe pa so v najkrajšem možnem času prišle na kraj dogodka. Pojasnil je še, da pri zaposlenih ne pogrešajo nobene osebe. Kar zadeva cisterno, je Štefanič pojasnil, da je šlo za dobavo neke surovine in da je šlo za zunanjega dobavitelja. Po njegovih navedbah ni nevarnosti novih eksplozij. V požaru naj se sicer ne bi sprožale nevarne snovi, težavo bi lahko povzročale le saje, zato prebivalcem, če že morajo oditi ven, svetuje uporabo maske. Uprava za zaščito in reševanje je pozneje sporočila, da je pri pretakanju šlo za snov epiklorhidrin. Dodali so, da prvi izsledki analize enote ELME na območju eksplozije kažejo, da v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima.

Po navedbah poveljnika Gasilske zveze Kočevje Leona Behina pristojne službe na terenu že izvajajo meritve vpliva na okolje, prisotni pa so tudi požarni inšpektorji in predstavniki agencije za okolje (Arso). Predlagali bodo tudi analizo zemljine, česar po požaru v Kemisu niso storili. Požarno vodo so ujeli v posebne rezervoarje, ki so "za ta namen na tej lokaciji zagotovljeni v Melaminu v sklopu varnostnih mehanizmov." Tako po njegovih navedbah do izliva v okolje ni prišlo. Zamejene so tudi ostale površinske vode.

Eden večjih zaposlovalcev v regiji

Kot je razvidno s spletišča družbe Melamin, so poznani kot soliden in konkurenčen dobavitelj smol za papirno in gradbeno industrijo ter impregniranih dekorativnih papirjev za pohištveno industrijo. Vse bolj prepoznavni postajajo tudi s produkti za lakarsko in gumarsko industrijo. Tovarna Melamin po okoljski zakonodaji spada med obrate večjega tveganja za okolje, družba pa je eden večjih zaposlovalcev v regiji.