Oblsk na Japonskem

Predsednica Evropske komisije zaskrbljena zaradi ruskega pakta s Kitajsko

G.G./STA
12. 5. 2022, 08.30
Posodobljeno: 12. 5. 2022, 08.33
Deli članek:

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na obisku na Japonskem govoril o "neposredni grožnji, ki jo Rusija predstavlja svetovnemu redu".

Profimedia
Ursula von der Leyen na obisku v Tokiu.

Rusija "danes predstavlja največjo grožnjo svetovnemu redu s svojo barbarsko vojno proti Ukrajini in zaskrbljujočim paktom s Kitajsko", je dejala Ursula von der Leyen po pogovoru z japonskim premierjem Fumiom Kishido. Ta se je strinjal, da ruska invazija ni le evropska tema, ampak pretresa mednarodni red.

Predsednik Evropskega parlamenta Charles Michel pa je poudaril pomen sodelovanja. "Naše sodelovanje v Ukrajini je kritičnega pomena v Evropi, ampak je pomembno tudi v indijsko-pacifiški regiji in želimo si poglobiti naša posvetovanja o bolj odločni Kitajski," je povedal. Prepričan je, da bi morala Kitajska stopiti v bran multilateralnemu sistemu, ki ji je prinesel veliko dobrega pri razvoju države.

V skupni izjavi so voditelji opozorili, da Rusija s svojo agresijo krši mednarodno pravo ter pozvali, da morajo storilci vojnih zločinov odgovarjati za svoja dejanja. Zavzeli so se še za okrepitev sodelovanja na področju zagotavljanja globalne varnosti in stabilnosti. Ukrajini pa obljubili nadaljnjo politično, finančno, materialno in humanitarno podporo, so sporočili po srečanju.