Julija in Sebastien priznala krivdo

Preobrat v zadevi odrezana roka! Ključno, da so se izognili rezanju trupla

G.G./R.M.
22. 11. 2021, 09.20
Posodobljeno: 22. 11. 2021, 13.14
Deli članek:

V medijsko odmevnem sojenju, v tako imenovani zadevi odrezana roka, sta glavna obtožena priznala krivdo.

STA
Julija Adlešič in njena nesrečna odrezana roka.

V ponovljenem sojenju je prišlo do preobrata. Glavna obtožena, Julija Adlešič in Sebastien Abramov, sta priznala krivdo. Tožilstvo jima je ponudilo ugodno kupčijo. Juliji eno leto in sedem mesecev, Sebastienu pa dve leti in pet mesecev. Oba sta krivdo priznala in sprejela ponujeno kazen. Velik del sta je odsedela že v priporu. Sodni senat je sprejel "dogovor" med tožilstvo in obtoženimi. Ob 11. uri je sledil še formalni izrek sodbe.

Krivdo sta sprejela tudi Abramova starša. Gorazd Colarič je stisnil zobe in sprejel eno leto pogojne kazni s preizkusno dobo treh let. Nekoliko nenavadno pa je priznanje Tinke Huskić Colarič. Na prvem sojenju je bila oproščena, zdaj pa je priznala krivdo in si nakopala leto in pol pogojne s preizkusno dobo treh let.

Obtožene je sodišče zaradi slabega socialnega položaja opravičilo tudi plačila vseh sodnih stroškov. Huskić Colaričeva bo sicer morala poravnati stroške, ki so nastali po njenih krivdi v višini okoli 60 evrov.

Svet24
Ob izreku sodbe so obtoženi opravičeno manjkali.

Važno, da so se izognili rezanju trupla

Po besedah sodnice Marjete Dvornik je z današnjim priznanjem krivde obtoženih prišlo do pomembnega preobrata v postopku. Ob tem je poudarila, da je sodni senat priznanja krivde po preverjanju, ali so bila prostovoljna, in glede na dokazno gradivo brez razumnega dvoma tudi sprejel.

Po njenih besedah je to postopek pospešilo in tudi poenostavilo, kljub temu, da je bilo priznanje krivde podano ne v tako zgodnjih fazah postopka, kot je to sicer običajno. Je pa sodišče priznanja krivde, ki jih je mogoče podati kadarkoli v postopku do zaključka sojenja, ovrednotilo kot konstruktivna. Ključno pri tem je, da v sojenju tako ne bo treba opraviti poskusa na človeškem truplu.

Ob izreku sodbe je Dvornikova še dodala, da so očitana kazniva dejanja odraz vrednot v naši družbi, kjer se očitno vse bolj izpostavljata potreba in pohlep po materialnih dobrinah. "Želja imeti velijo denarja je očitno na prvem mestu. Za pridobitev tega pa se, kot kaže, ne izbira več sredstev, kar je nazorno pokazal ta postopek," je dejala.

Primož Lavre
Sebastien Abramov na začetku prvega sojenja.

Spomnimo. V zadevi odrezana roka so bili poskusa zavarovalniške goljufije oz. pomoči pri tem obtoženi Julija Adlešič, njen partner Abramov, njegov oče Colarič in mama Tinka Huskić. Ljubljansko okrožno sodišče je 11. septembra lani Adlešičevo in Abramova spoznalo za kriva in ocenilo, da sta po predhodnem dogovoru, da si bo Adlešičeva odrezala roko, da bi prejela visoko odškodnino, pri petih zavarovalnicah sklenila zavarovanja, po katerih bi, če bi bila 100-odstotni invalid zaradi odrezane roke, prejela 1.166.300 evrov odškodnine. Adlešičevi je prisodilo dve leti zapora, Abramovu pa tri. Za krivega je spoznalo tudi očeta Abramova Gorazda Colariča in ga pogojno obsodilo, mamo Tinko Huskić Colarič pa je sodni senat oprostil.

A je višje sodišče prvostopenjsko obsodbo razveljavilo. Po mnenju višjega sodišča namreč dejansko stanje glede mehanizma nastanka poškodbe pri Adlešičevi ni dovolj razčiščeno. Po mnenju višjega sodišča je prvostopenjsko sodišče s tem, ko je zavrnilo predlog obrambe o postavitvi izvedenca biomehanske stroke in preizkusu žaganja na človeškem kadavru, kršilo pravico do obrambe, kar je vplivalo na pravilnost in zakonitost sodbe.

V prvih obravnavah ponovljenega sojenje se je vse zakompliciralo z zahtevo višjega sodišča po rezanju primerljive roke, kar se je izkazalo za absurdno in praktično nemogoče nalogo.