Imela je 15 let

VIDEO: Džihadistična nevesta o svojem edinem zločinu

R.T.
22. 11. 2021, 08.46
Posodobljeno: 22. 11. 2021, 08.52
Deli članek:

Obljubili so ji raj. Kot 15-letnica jim je verjela.

Profimedia
Shamima Begum

Bila je komaj 15-letna šolarka, ko je leta 2015 iz Velike Britanije pobegnila v Sirijo, da bi se pridružila Islamski državi.

Shamima Begum je v begunskem taborišču al-Roj v Siriji spregovorila za Sky News; opravljena v zahodnjaška oblačila je zatrdila, da so nanjo vplivali prijatelji in starejši moški, ki jih je spoznala na spletu.

Naslovila je tudi obtožbe, da je v imenu Islamske države zagrešila več grozodejstev; obtožbe je označila za povsem zgrešene, češ da je njen edini zločin to, da je prišla v Sirijo. 22-letnica, ki je ostala brez britanskega državljanstva, pričakuje, da bo po sojenju na Otoku končala za zapahi. »Pripravljena sem se boriti na sodišču, a mi ne dajo priložnosti,« je dejala v intervjuju.

Zdajšnji britanski minister za zdravje Sajid Javid, ki ji je kot notranji minister odvzel državljanstvo, je dejal, da bi vsi ravnali enako, če bi vedeli, kar ve on.

»Velike Britanije nisem sovražila, sovražila sem svoje življenje,« je navrgla. »Počutila sem se omejeno; zdelo se mi je, da v Združenem kraljestvu kot Britanka ne morem živeti življenja, ki sem si ga želela.«

Priznala je, da se boji, da bo v taborišču postala tarča nasilja. Razmere naj bi se namreč vztrajno slabšale.

Razkrila je tudi, da nima stikov s svojo družino, in priznala, da jih je pustila na cedilu. Upa, da se bodo lahko, ko bo čas za to pravi, pobotali. In čeprav je še vedno uradno poročena z borcem Islamske države, 29-letnim Nizozemcem Yagom Riedijkom, do njega ne čuti sočutja, niti ga ne pogreša.

Rezervnega načrta za primer, da ji britanska vlada ne povrne državljanstva, nima.

Drugostopenjsko sodišče je julija 2020 razsodilo, da bi ji morali dovoliti, da se vrne v Združeno kraljestvo in se postavi zase, kar je februarja letos razveljavilo vrhovno sodišče.