Na eni strani Grmovi, na drugi Bartolovi

Množični pretep v Kočevju: ženske so se lasale, moški pretepali

R.M.
27. 8. 2021, 18.13
Posodobljeno: 27. 8. 2021, 18.21
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je v četrtek nadaljevalo sojenje skupini Romov zaradi sodelovanja v lanskem množičnem pretepu pred poslovalnico Deželne banke Slovenije v Kočevju. Od sedmerice je le eden priznal očitke, ena bo še podala svoj zagovor, preostali molčijo.

B.B./Dolenjski list
Spor se je menda vnel zaradi nekih starih zamer ...

Enaindvajsetega oktobra lani okoli 11. ure se je v vrsti pred poslovalnico Deželne banke Slovenije v Kočevju zaradi starih zamer med dvema družinama Romov vnel množičen pretep. Na eni strani so bili Grmovi, na drugi Bartolovi, v glavnem pa so se na istem kraju znašli, ker so dobili sms sporočilo banke, da je socialna podpora nakazana.

Epilog: pet oseb je bilo lažje poškodovanih, ena huje. Očitki tožilstva? Povzročitev hude telesne poškodbe in splošne nevarnosti ter nasilništvo. Pod obtožbo so se znašli Miloš Grm, Robert Bartol, Miloš Kovačič, Niko Šarkezi, Aleks Grm, Nastja Grm in Tatjana Grm. Očitke je priznal le Aleks Grm, ki je bil na podlagi dogovora s tožilstvom že obsojen na leto in sedem mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo treh let.

Glavnina obtoženih se brani z molkom

Bartol, Kovačič, Šarkezi, Miloš Grm in Nastja Grm se branijo z molkom, v preiskavi pa je vsak zase zatrdil, da je bil napaden prvi. Tatjana Grm bo priložnost za zagovor dobila na eni od prihodnjih obravnav, saj je včeraj svoj izostanek opravičila, prav tako njen zagovornik Marko Makuc, ker je prepozno prejel vabilo na razpravo. Besedo pa so včeraj dobili tudi oškodovanci Gordana Šarkezi, sicer partnerica obtoženega Roberta Bartola, njun sin Žiga Bartol in njegovo dekle Klara Kovačič.

Večer
Z leve proti desni sedijo: Robert Bartol, Miloš Kovačič, Niko Šarkezi, Miloš Grm in Nastja Grm.

Slab spomin tega dne, drugače je pameten

Žiga Bartol, za katerega je tistega sredinega dopoldneva zaradi nekaterih starejših zgodb veljala prepoved približevanja Nastji Grm in Niku Šarkeziju na 200 metrov, je pojasnil, da ju je opazil šele, ko je stal v vrsti pred banko. In še preden se je lahko obrnil in odšel, ga je udaril Miloš Grm, »potem so se vmešali še vsi ostali«. »Padel sem in potem so me pretepali,« je ponavljal. Dobil je več udarcev v glavo, napadalci so mu tudi okrušili zob, je pripovedoval.

V tem pa je s klopi vstal obtoženi Miloš Kovačič, pristopil k mikrofonu, snel masko in sodnici Katarini Gabrijel Muhič pokazal, da tudi njemu dva manjkata, ampak ne iz inkriminiranega dogodka, pri čemer je namignil, da oškodovanec Bartol laže. »Lahko, da sem tudi jaz koga udaril, mogoče, se ne spomnim,« je sicer priznal Bartol. Pa tudi, da ima glede dogajanja tega dne slab spomin. »Drugače sem pa pameten,« je zatrdil.

Vse je bilo »v luftu«, tepli so ga vsi zbrani

»Vse je bilo v luftu. Tepli so ga vsi tile, ki so tukaj,« je med drugim poudarila njegova mama Gordana Šarkezi. Tudi Klara Kovačič je povedala, da so bili oni napadeni prvi, pa da ji je Miloš Grm že dolgo pred tem grozil na ulici. Kakorkoli. Dodatnega olja je potem na ogenj prilil obtoženi Robert Bartol alias Pišo, ki je z avtom zapeljal v množico in zbil Tatjano Grm ter še dva Slovenca. Oseiminštiridesetletni Pišo in 24-letni Miloš Grm, ki je med svojimi znan kot Bajsi, naj bi bila sicer glavna protagonista dogajanja, ki mu bodo sodniki v prihodnjih mesecih poskušali priti do dna. Se nadaljuje.