kriva sodba

V psihiatrični kliniki po krivem ždel dve leti

B.K.
5. 8. 2021, 20.38
Posodobljeno: 6. 8. 2021, 07.48
Deli članek:

Zatajili so policija, zdravniki, zagovorniki, tožilci in sodniki.

Hawai'i innocence project
Joshua Spriestersbach

Skoraj tri leta življenja je Joshuo Spriestersbacha stala velika napaka ameriškega pravosodnega in zdravstvenega sistema. Vročega majskega dne leta 2017 je zaspal pred zavetiščem za brezdomce v Honoluluju na Havajih. Ko se je zbudil, so mu v obraz strmeli policisti. Od njega so zahtevali osebni dokument, ki pa ga ni imel pri sebi. Povedal jim je svoje podatke, a jih niso preverili. Odvzeli so mu prostost.

Kasneje se je izkazalo, da so policisti mislili, da jim Joshua laže. Zamenjali so ga namreč za Thomasa Castleberryja, ki so ga iskali zaradi kršenja pogojne kazni povezane z drogami. Kljub Spriestersbachovim nenehnim zatrjevanjem, da imajo napačnega človeka, ga policisti niso jemali resno. Odvzeli so mu prstne odtise, ga fotografirali in vrgli v ječo, kjer je čakal na sojenje.

Ko je junija dočakal prvo sodno obravnavo, se je tam javno identificiral. Povedal je, da v času zločina, ki ga je storil Castleberry, sploh ni bil v istem otoku kot on. Njegov zagovornik je, namesto da bi ga branil, zahteval oceno Spriestersbachovega mentalnega zdravja.

Odpeljali so ga na psihiatrično kliniko, kjer je znova, tokrat zdravnikom enemu za drugim, razložil, da je Joshua Spriestersbach in ne Thomas Castleberry. Povedal je svoje ime, priimek, dan rojstva in davčno številko.

Nihče mu ni verjel, vsi so ga nazivali z gospod Castleberry.

Spriestersbacha so nato na klininiki začeli “zdraviti” z močnimi antipsihotiki. Udeleževati se je moral individualnih in skupinskih terapij, če je vzrojil zaradi svoje usode pa je bil označen za problematičnega. Bolj kot je zatrjeval, da ni tisti, za kogar ga imajo, invazivnejšo terapijo je prejel.

To se je vleklo več kot dve leti. Zanj se ni postavil nihče. Na policiji ni bilo nikogar, ki bi se mu zdelo vredno preveriti podatke, odvetniki niso niti pomislili, da bi verjeli njegovi besedi, zdravniki ga sploh niso jemali resno.

Dokler ni januarja lani eden izmed zdravnikov začel sumiti, da je njihova diagnoza napačna. Bolnišnica je najela detektiva, ki je Spriestersbachu znova odvzel prstne odtise in jih preveril v bazi podatkov. Tam je črno na belem pisalo, da Spriestersbach ni Castleberry. Pravzaprav je Castleberry ves ta čas služil kazen v zaporu na Aljaski.

Spriestersbacha so po nekaj dneh izpustili, zagovorniki, tožilci in sodniki pa so se sestali na tajnem sestanku. Primera niso komentirali. Krivo obsojeni Spriestersbach hoče sedaj tožiti državo za odškodnino. A zaenkrat mu kaže slabo. Njegovi novi odvetniki namreč ne morejo priti niti do dokumentov sojenja, na katerem so mu sodili. Razlog? Ni Thomas Castleberry, postopek pa je tekel proti njemu.