Svet

Kako bo s tretjim odmerkom cepiva?

B.K./STA
5. 8. 2021, 18.43
Posodobljeno: 5. 8. 2021, 18.44
Deli članek:

Francija bo v jeseni s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepila starejše in ranljive. Ji bodo sledile tudi druge članice EU?

STA

Načrti Francije za začetek cepljenja s tretjim, osvežitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 v septembru sprožajo vrsto vprašanj. Eno od teh je, ali je to skladno z načelom globalne solidarnosti, k čemur prisega EU. V Evropski komisiji so danes poudarili, da je odločitev o tretjem odmerku v rokah članic EU.

Francija je za september napovedala začetek cepljenja s tretjim odmerkom cepiva, in sicer naj bi s tem osvežitvenim odmerkom cepili najstarejše in najranljivejše.

Na ravni EU ni za zdaj sprejetega nikakršnega priporočila v povezavi s tretjim odmerkom cepiva. Odločitev o tem je v rokah članic, komisija pa vselej spodbuja odločitve na podlagi znanstvenih dognanj, je danes poudarila govorka komisije Arianna Podesta.

Ob tem je spomnila na sredino sporočilo Evropske agencije za zdravila (Ema), v katerem agencija po njenih besedah potrjuje, da "polno cepljenje" pomeni dva odmerka cepiv BioNTecha in Pfizerja, Moderne in AstraZenece ter en odmerek cepiva družbe Janssen. Nasvet Eme torej za zdaj ne vključuje tretjega odmerka.

Polno cepljenje po navedbah Eme zagotavlja visoko raven zaščite proti hudi obliki bolezni in smrti zaradi covida-19, tudi proti različicam virusa, kot je delta. Največja raven zaščite se doseže v sedmih do 14 dneh po zadnjem odmerku.