Še en pogin

»Poskusili smo zlepa, pa ne gre, zato krivca iščemo z nadzornimi kamerami«

Polona Krušec
5. 8. 2021, 18.15
Deli članek:

Pred dvema mesecema smo poročali o incidentu, ki se je pripetil zaradi neumnosti obiskovalcev Polhograjskega hribovja. Ti so ponovno odgovorni za pogin živali mladega kmeta.

facebook
Žiga s kozo. Pomoč zanjo je bila prepozna.

Žiga Kršinar, gospodar z Ekološke učne kmetije Kršinar iz Topola pri Medvodah, je spet žalosten in razjarjen. Pod Svetim Jakobom nad Katarino, kjer mrgoli pohodnikov, ima pašnike, na njem pa koze.

Na prvo junijsko soboto je izvedel, da z njegovo čredo nekaj ni v redu. Kako, se je spraševal, saj je bil le pred nekaj urami pri živalih in ni bilo nič narobe. Nemudoma se je vrnil in opazil, da so njegove koze res negibne in neodzivne. »Našel sem jih s peno v ustih. Žal se jih ni dalo rešiti. Sploh si ne morem predstavljati, v kakšnih mukah so poginile. Obdukcija je pokazala, da je bila zanje usodna zastrupitev s sladkorjem. To lahko pomeni samo eno: pohodniki so jim dali bonbončke oziroma druge sladkarije, ki so jih imeli s seboj. Saj to, da jih mimoidoči hranijo, ni nič novega, kljub temu da je splošno znano, ali pa bi vsaj moralo biti, da se tega ne počne,« nam je takrat razložil in se hudoval nad neodgovornim ravnanjem ljudi. 

Žiga Kršinar
Kmetija Kršinar

facebook
Na pašniku je tudi obvestilo, da je hranjenje živali prepovedano, a ga očitno marsikdo ignorira.

Naj bodo raje doma

Zaradi zaužitja velike količine sladkarij so tako na kmetiji Kršinar ostali brez treh koz. O tem, kaj se jim je zgodilo, je takrat gospodar napisal tudi zgodbo za družbena omrežja, da bi širšo javnost opozoril, naj ne hranijo tujih živali. »K besedilu sem priložil tudi slike ubogih koz, a niso za tiste z manj občutljivim želodcem. Verjamem, da se vas večina, ki obiskuje naše lepe konce, obnaša primerno, je pa nekaj takih, za katere bi bilo bolje, da bi na lepo soboto raje ostali doma. Prosim, spoštujte delo nas, ki še vztrajamo v teh hribih,« je takrat izjavil.

facebook
Na pašnik Žige Kršinarja je nekdo odložil večje količine kruha.

Hitri, a prepozni

A žal se njegovi pozivi in prizadevanja niso prijeli, saj je pred dnevi spet prišlo do pogina. »Kljub vsem člankom, objavam, deljenjem na facebooku nekaterim še vedno ni jasno. Spet nam je poginila koza. Pohodniki so ji na pašnik metali cele kose kruha. Ker ga je ena zaužila preveč, je vzela konec. Odzvali smo se hitro, a smo bili kljub temu žal prepozni,« je povedal Kršinar.

Naznanil je, da bo v primerjavi z zadnjim dogodkom tokrat ukrepal. »Poskusili smo zlepa, pa ni šlo, zato zdaj s pomočjo kamer, ki snemajo, kaj se dogaja na pašniku, iščemo tistega, ki očitno ne razume, kaj je storil, ko je kozam dal kruh. Ko ga najdemo, sledi prijava policiji za povzročitev škode. Ko je dovolj, je enostavno dovolj,« je dejal mladi kmet.