Rocco Morabito

Aretirali enega najbolj iskanih kriminalcev na svetu

S.R.
25. 5. 2021, 09.09
Posodobljeno: 25. 5. 2021, 09.12
Deli članek:

Brazilski organi pregona so aretirali italijanskega mafijskega šefa Rocca Marbita.

Reuters
Vila v urugvajskem letovišču Punta del Este, v kateri je Morabito bival do aretacije leta 2017.

Minili sta dve leti, odkar je 54-letni Rocco Morabito, šef italijanske oziroma kalabrijske mafijskega združbe ‘Ndrangheta pobegnil iz urugvajskega zapora, kjer je čakal na izročitev italijanskim oblastem. Zdaj se je znova znašel v lisicah, potem ko so ga brazilski organi pregona skupaj s še enim italijanskim kriminalcem aretirali v pristaniškem mestu Joao Pessoa na vzhodu Brazilije. Aretacijo, ki je bila plod sodelovanja z italijanskimi organi pregona, so v izjavi za javnost potrdili v brazilski policiji.

Morabita v njegovi domovini obtožujejo trgovine s drogo. V brazilsko-italijanski mamilarski navezi naj bi sodeloval vse od devetdesetih let prejšnjega stoletja, zaradi česar si je prislužil vzdevek »kralj kokaina.« Tako ga med drugim obtožujejo, da je skrbel za tihotapljenje droge v Italijo in posledično prodajo na območju Milana. Očitajo mu tudi, da je leta 1992 iz Brazilije poskušal uvoziti 592 kilogramov kokaina, leto pozneje pa še 630 kilogramov. Italijansko pravosodje nanj čaka že vse od leta 1995, a se je večino časa uspešno izmikal roki zakona. Italijansko sodišče ga je leta 2015 v osotnosti obsodilo na 28 let zaporne kazni, ki so jo pozneje povišali na 30 let.

Kot enega najbolj iskanih italijanskih kriminalcev so ga septembra 2017 aretirali v enem od hotelov v Montevideu. Ugotovili so, da je pod lažno identiteto 13 let živel v urugvajskem letovišču Punta del Este. Urugvajsko notranje ministrstvo je nato junija 2019 razkrilo, da je Morabito skupaj s še tremi sojetniki pobegnil skozi luknjo v strehi zapora, zaradi česar je moral odstopiti direktor zapora.