spet so mu zasegli večjo količino konopljine smole

S travo nad sladkorno bolezen?

Boris Blaić / Dolenjski list
19. 3. 2021, 21.00
Deli članek:

Ljubljančanu spet zasegli večjo količino konopljine smole, ki jo propagira po družbenih omrežjih. Obramba napoveduje priče, ki bodo povedale, da jim je Bitenc s svojimi pripravki pomagal.

Boris Blaić
Grozi mu od enega do deset let zapora.

Ljubljančan Jaka Bitenc je prava zakladnica znanja o konoplji. Na svojem facebook profilu redno daje napotke za gojenje te pri nas prepovedane rastline, pokaže, kako se zvije džoint ali izdela svečke iz konopljine smole, in na splošno propagira uporabo te rastline v različne namene. V zadnjih mesecih so njegove objave na družbenih omrežjih redkejše, saj je že nekaj časa v hišnem priporu.

Policista, ki sta zaradi ilegalnih migrantov 22. septembra lani opravljala naloge na območju Novega Ljubna v okolici Uršnih sel, sta po sledeh v travi po naključju prišla tudi do zidanice in rastlinjaka ob njej, iz katerega se je širil močan vonj po konoplji. Izkazalo se je, da je rastlinjak prirejen za gojenje konoplje in da je zidanica v lasti Jake Bitenca, zato so policisti nekaj tednov pozneje z nalogom za hišno preiskavo potrkali na vrata njegovega stanovanja v Ljubljani. V stanovanju in pozneje tudi v zidanici v Novem Ljubnu so policisti našli številne pripomočke za gojenje, predelavo in pakiranje konoplje in njenih derivatov. V rastlinjaku pri zidanici je raslo 19 lepo oskrbovanih rastlin, poleg nekaj več kot 100 gramov posušene konoplje so našli tudi skoraj 500 brizg s konopljino smolo, ki je je bilo skupaj za malo manj kot dva kilograma.

Ni bilo prvič

Policisti v Ljubnu konoplje v resnici niso odkrili prvič. Leta 2017 so na travniku pred zidanico zasegli 221 rastlin, zato je Bitenc, ki gojenja te rastline očitno ne namerava opustiti, od zadnjih hišnih preiskav zaradi ponovitvene nevarnosti v hišnem priporu. Na začetku marca se je na novomeškem okrožnem sodišču začelo sojenje, na katerem tožilstvo Bitencu očita kaznivo dejanje proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Bitenc dejanja ni priznal, zato se bo začelo sojenje pred sodnim senatom.

Trava ima lahko tudi pozitivne učinke

Njegova obramba je že napovedala, da bo na sojenju predstavila izpovedi prič, ki bodo povedale, da jim je Bitenc s pripravki iz konoplje uspešno pomagal pri lajšanju bolečin. Od obrambe lahko pričakujemo tudi vsaj dve strokovni priči, ki bosta povedali, da ima uporaba konoplje lahko pozitivne učinke na kronične bolezni. S konopljo si ne nazadnje pomaga tudi Bitenc, ki je sladkorni bolnik.

»To ali pa inzulin, brez tega ne morem živeti,« je svoj primer komentiral po zaključku predobravnavnega naroka. Sam se je odločil za konopljo in si s tem nakopal precej težav, saj dovoljenj za proizvodnjo in prodajo izdelkov iz konoplje nima in mu zato grozi od enega do deset let zapora, kolikor jih za omenjeno kaznivo dejanje predvideva kazenski zakonik.