Cel dan brskal po papirjih

Desusov Simonovič je pokazal diplomo

C.E./STA
19. 3. 2021, 20.07
Posodobljeno: 19. 3. 2021, 20.33
Deli članek:

Poslanec Desusa Branko Simonovič je zavrnil navedbe TV Slovenija o vprašljivosti njegove izobrazbe.

STA
Branko Simonovič

STA
Diploma Branka Simonoviča

Nacionalka je poročala, da na spletni strani državnega zbora piše, da ima Simonovič  diplomo zagrebške fakultete za zunanjo trgovino, a tam zatrjujejo, da pri njih ni diplomiral.

Simonovič zavrača očitke in trdi, da ima omenjeno izobrazbo, kar sledi tudi iz fotografiranega dokumenta, ki ga je poslal STA. Opozoril je sicer, da na fotografiranem dokumentu ni dobro viden vodni žig. Kot je povedal, pa doma pregleduje še zaboje papirjev, kjer pričakuje, da sta shranjena tudi indeks in celotna diplomska naloga. "Kar se v politiki dogaja zadnje čase, presega vse meje norosti. Kot poslanec sem moral izgubiti cel dan za brskanje po papirjih iz 70. let," je bil v izjavi oster Simonovič.

Spletni portal državnega zbora navaja, da je Simonovič diplomiral leta 1978 na višješolski program takratne Fakultete za zunanjo trgovino Univerze v Zagrebu. Na Ekonomski fakulteti v Zagrebu so na poizvedovanje TV Slovenija odgovorili, da je bil Simonovič res vpisan na omenjeno fakulteto, da je opravil 22 izpitov, zadnjega leta 1978, a da na njej ni diplomiral.

Napaka na strani zagrebške fakultete?

Toda v oddaji Svet na Kanalu A so poročali, da so jim iz zagrebške fakultete danes poslali dodatno pojasnilo, s katerim ne izključujejo možnosti, da je do napake prišlo na njihovi strani, saj da gre za več kot štirideset let staro evidenco.

Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl pravi, da njej Simonovič ni poslal dokumentov, ki bi dokazovali, da je diplomiral. »Če je dokument pristen in Simonovič zagrebško diplomo ima, pa bo zanimivo slišati, zakaj so nam odgovorili, da pri njih ni diplomiral.«

Višješolska diploma je bila pogoj za nadaljevanje izobrazbene poti Simonoviča v 3. letniku visokošolskega programa ekonomije na mariborski univerzi. Simonovič je tudi za TV Slovenija zatrdil, da je ob vpisu izpolnjeval vse pogoje za vpis. Ni pa se spomnil, ali je predložil diplomo ali samo potrdilo o višješolski izobrazbi.