Angleška različica

Janša posvaril, da bo »april žal podoben lanskemu«

C.E.
19. 3. 2021, 19.55
Posodobljeno: 19. 3. 2021, 20.09
Deli članek:

Ob porastu števila dnevno okuženih so se sestali vodilni glede odločanja o ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa.

Twitter / Janez Janša
Beseda je tekla o epidemioloških razmerah.

Na sestanku so bili prisotni premier Janez Janša, nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin in minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Janša je na Twitterju zapisal, da je potekal še en posvet ob zaskrbljujočih trendih koronavirusa, »ki ki slovenske regije vsak dan bolj barvajo v rdeče. Angleška verzija virusa pospešuje njegovo širjenje in terja dodatno previdnost. April bo žal podoben lanskemu.« In kako je bila aprila lani. Omejeni smo bili na gibanje znotraj občine prebivanja, zaprte so bile vse nenujne dejavnosti, ... Število dnevno pozitivnih primerov in število smrti zaradi koronavirusa pa je bilo nizko.

Logarjeva je sicer že dopoldne opozorila, da se število okužb s koronavirusom znova povečuje v skupinah ljudi, ki v večji meri potrebujejo bolnišnično zdravljenje, gre za starejše od 55 let, medtem ko je v populaciji starejših, kjer je že veliko precepljenih, število novih okužb nizko.

Tako ponovno naraščajo pritiski covidnih bolnikov na bolnišnice, kar pomeni, da se bo trend zmanjševanja oddelkov, kjer zdravijo bolnike s covidom-19, začel zaustavljati. Posledično pa ne bodo mogli v taki meri sproščati rednih programov oz. nenujne zdravstvene storitve, je dodala.

Vzroka za slabšanje epidemiološke situacije v državi ne vidi v odpiranju šol in območnem odpiranju gostinskih teras, saj se podatki za šole niso kaj bistveno poslabšali, prav tako ne stanje v regijah z odprtimi terasami. Po njenem mnenju je najverjetneje vzrok v večji pojavnosti novih različic koronavirusa v državi, zlasti bolj kužne angleške različice.