Aretirali 48 oseb

Hud udarec evropskim kriminalcem: zasegli 17 ton kokaina in 1,2 milijona evrov

S.R.
9. 3. 2021, 21.05
Posodobljeno: 9. 3. 2021, 21.13
Deli članek:

Belgijska policija je v okviru današnjih hišnih preiskav aretirala 48 osumljencev. Zasegli so tudi 1,2 milijona evrov gotovine in 17 ton kokaina.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Rezultate obsežne policijske akcije, ki je potekala po vsej državi, je na današnji novinarski konferenci razkrilo belgijsko državno tožilstvo. Preiskava je potekala zadnji dve leti, preiskovalci pa so se po poročanju portala Brussels Times do ključnih informacij o delovanju kriminalnih združb dokopali, ko so uspeli dešifrirati skoraj polovico od milijarde prestreženih šifriranih sporočil, poslanih prek platforme Sky ECC, sicer ene najbolje zaščitenih aplikacij za pošiljanje sporočil na svetu.

V hišnih preiskavah je sodelovalo približno 1500 kriminalistov in policistov, po navedbah tožilstva pa je šlo za »največjo policijsko operacijo v Belgiji.« Večina hišnih preiskav je potekala na območju Antwerpna in province Limburg. Poleg 1,2 milijona evrov gotovine in 17 ton kokaina so zasegli tudi diamante, nakit, luksuzna vozila, policijske uniforme in orožje.

»Znova se je pokazalo, kako kriminalci zlorabljajo pristanišče v Antwerpnu. Zakonito ekonomijo ugrabljajo in jo zlorabljajo, česar ne smemo dovoliti in tudi ne bomo,« je dejal državni tožilec Frederic Van Leeuw. Pojasnil je še, da bodo v naslednjih tednih in mesecih odprli več novih primerov.

Obsežna policijska akcija je danes potekala tudi na Nizozemskem, kjer so aretirali 30 oseb in zasegli 28 kosov orožja. Že v preteklih dneh so aretirali 43 osumljencev in zasegli večje količine droge.