Neživljenjsko

Policisti oglobili moškega, ki je priskočil na pomoč družini v stiski

Mihael Korsika
9. 3. 2021, 19.30
Deli članek:

Družina starejšega voznika je minuli teden z vozilom obtičala na zasneženi cesti na Veliko planino. Na pomoč so priskočili naključni mimoidoči, zaradi težavnih razmer pa je eden izmed njih sedel za volan in avtomobil prepeljal do bližjega parkirišča. Policija mu je tam izdala globo, ker na omenjeni cesti velja prepoved vožnje.

Svet24
Velika planina

Moški, ki je zaposlen na Avtomoto zvezi Slovenije, je na lastni koži izkusil pregovor »dobrota je sirota«, ko je na pomoč priskočil družini starejšega voznika. Svojo izkušnjo je delil na družbenem omrežju Facebook.

V petek popoldan se je Miran Bregar s sodelavkami peš vračal s timbildinga, ki je potekal na Veliki planini, ko so približno 200 metrov pred parkiriščem naleteli na starejšo družino, ki je z vozilom obtičala na zasneženi cesti.

»Obupani udeleženci so porivali vozilo, ki je vkopano ostalo v snegu na cesti. V duhu Pravih prijateljev z AMZS smo takoj priskočili na pomoč. Avto smo nekako izkopali. A starejši gospod za volanom se je po manj kot metru spet zakopal,« opisuje moški.

Zaradi težavnih snežnih razmer in varnosti preostalih »pomočnikov« so se skupaj odločili, da za volan sede Bregar. »Takoj sem se spomnil na vse nasvete, ki so mi jih dajali naši inštruktorji, in z nežnim potiskom stopalke za plin in ob porivanju ostalih udeležencev nam je skupaj uspelo avtomobil spraviti iz snega,« pojasnjuje.

Bregar se je nato zaradi varnosti preostalih odločil, da avtomobil prepelje do bližnjega parkirišča, ki je bilo po njegovi oceni oddaljeno manj kot 200 metrov.

Ob napačnem času na napačnem kraju

Ko je imel do cilja še nekje 50 metrov, sta se iz gozda pripeljala policista Policijske uprave Celje in ga ustavila s sireno.
Varuha reda in miru sta mu pojasnila, da je kršil zakon, saj se ne bi smel peljati po omenjeni cesti, za katero velja prepoved prometa. Kazen 160 evrov.

Pomagala niso niti pojasnila drugih udeležencev niti starejšega voznika, ki je obtičal in je policistom pokazal tudi invalidsko izkaznico. 

»Ne gre mi za plačilo globe. Gre mi za princip. Mi smo prostovoljno pomagali. Človeku, ki je bil v stiski. Sama dva sta bila praktično v naši bližini in pri izkopavanju vozila bi nam vsaka roka prišla prav. Razložili smo jima celotno situacijo. Mirno in brez iskanja konflikta. A ponosno sta spisala kazen in dodala: 'Bili ste v napačnem trenutku na napačnem mestu.'« je na facebooku še zapisal Bregar.

Policist presodil, da opozorilo ni dovolj

Za komentar delovanja policistov smo povprašali Policijsko upravo Celje, ki je potrdila, da sta policista iz Mozirja zaradi povečanega števila obiskovalcev in pogostih klicev domačinov, ki opozarjajo na kršitve zakona o ohranjanju narave, opravljala nadzor na območju Kranjskega Raka.

»V omenjenem primeru se je policist odločil za izdajo plačilnega naloga. Na območju Kranjskega Raka v smeri proti Veliki planini namreč letos beležimo povečano število obiskovalcev, o gnečah in prometnih zamaških, ki so nastajali prav zaradi obiska Velike planine, ste ne nazadnje opozarjali tudi predstavniki medijev,« so odgovorili.

Ob tem poudarjajo, da za obstoj in storitev prekrška ni pomembno, kdo je lastnik vozila, temveč kdo je »neposredni« storilec.
Na naše vprašanje, ali bi lahko policista v tem primeru izrekla le opozorilo, pa odgovarjajo, da se to lahko zgodi v primeru, da je storjeni prekršek neznatnega pomena, in če policist oceni, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadosten ukrep.

»Policist o izreku opozorila odloča po prosti presoji v zakonskih okvirih in v skladu z diskrecijsko pravico, ki je ne sme zlorabiti in zaobiti namena ter cilja zakonodajalca,« še pojasnjuje policija.

Mladoletnica pred sodnika

Opozorilu policistov se ni mogla izogniti niti mladoletnica iz okolice Rogaške Slatine. Starši so pred nekaj dnevi prejeli obvestilo Policijske postaje Rogaška Slatina, da bo zoper njunega otroka vložen obdolžilni predlog.

Kot je razvidno iz obvestila, ki ga je eden izmed njiju objavil na spletu, si je dekle obravnavo pred sodnikom za prekrške prislužilo, ker je 26. februarja hodila po napačni strani ceste. Policista sta mladoletnico obravnavala v neposredni bližini vasice Velika Rodne, kjer živi okoli 150 prebivalcev.

Ker ob cestišču ni pločnikov, bi morala hoditi ob levi strani ceste, policista pa sta jo zalotila, kako tik pred prvo hišo v vasi hodi po desni strani ceste.

Kršitev cestnoprometnih predpisov na lokalni cesti je bila po oceni policistov v tem primeru tako huda, da si dekle zasluži obravnavo pred sodnikom.

Zajem zaslonske slike
Tukaj si je mladoletnica iz okolice Rogaške Slatine prislužila obravnavo pred sodnikom.