Umor v Eschelbachu

Pošast v podobi 14-letnega dečka? Mimoidoči slišal otroške krike ...

S.R.
26. 2. 2021, 09.40
Posodobljeno: 26. 2. 2021, 09.41
Deli članek:

Nemška policija je pojasnila več podrobnosti o umoru 13-letnega dečka, ki je v sredo pretresel nemško zvezno deželo Baden-Württemberg in pravzaprav celotno državo. Na rob gozda naj bi ga zvabila 12-letna deklica, tam ga je pričakal 14-letni morilec.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Eschelbach pri Sinsheimu, mestu južno od bolj znanega Heidelberga, je bil v sredo popoldne prizorišče grozljivega zločina. Glede na prve izsledke kriminalistične preiskave je bil umor plod ljubosumja, golobrademu morilcu, ki šteje komaj 14-let, pa so kot kaže življenje že dlje časa krojile zle misli. Kot je včeraj pojasnila nemška policija, je 13-letnika na rob gozda domnevno zvabila 12-letna deklica, tam pa mu je 14-letnik zadal več vbodnih ran, ki so bile zanj usodne. Krike je slišal nek mimoidoči, ki je po najdbi trupla poklicali policijo, ta pa je v bližini kraja zločina izsledila okrvavljenega morilca, ki je iz rok nemudoma izpustil kuhinjski nož in se aretaciji ni upiral. Prisotna je bila tudi 12-letna deklica.

Novembra poskus umora

Morilec je pristal v zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora, kriminalisti pa ga zaenkrat sumijo umora, kar pomeni, da mu grozi do deset let zaporne kazni. Kot poroča lokalni časnik Rhein-Neckar-Zeitung, se je 14-letnik zavil v molk, a naj bi imel pestro preteklost. Tako naj bi že novembra lani zabodel nekega sošolca v srednji šoli v Östringenu. Žrtev je napad sicer preživela, a je utrpela hude poškodobe. Policisti so napad obravnavali kot poskus umora, a storilec takrat še ni presegal starostne meje za kazensko odgovornost, ki je v Nemčiji tako kot v Sloveniji postavljena pri 14 letih.

14-letnika so decembra lani nato za nekaj tednov sprejeli v ustanovo za otroško in mladostniško psihiatrijo v Mannheimu, kjer je bil po navedbah časnika deležen terapije za zmanjšanje agresivnega vedenja. Učitno je bila ta neuspešna, saj je le nekaj mesecev pozneje zagrešil umor, ki je zaradi mladosti udeleženih pretresel celo izkušene kriminaliste. Preiskava je sicer šele v začetni fazi, so opozorili kriminalisti, zaenkrat pa še ni mogoče izključiti možnosti, da je bila vpletena še kakšna druga oseba.

Domačini naj bi po navedbah časnika sicer dejali, da je bil 14-letnik žrtev mladostniškega ustrahovanja in da je po smrti očeta pred nekaj leti odraščal v težkih razmerah, nanj pa naj bi se nenehno spravljali vrstniki. Kriminalisti so medtem pojasnili, da še ne vedo, kdo je na kraj prinesel nož, a da sta se fanta zagotovo poznala »preko dekleta,« sicer pa nista obiskovala iste šole.