digitalni certifikati

Predlog o "koronskih potnih listih" bo na mizi do poletja

B.K.
26. 2. 2021, 08.45
Posodobljeno: 26. 2. 2021, 08.46
Deli članek:

Voditelji držav članic Evropske unije so na včerajšnji seji Sveta EU govorili o predlogu koronskih potnih listov, digitalnih osebnih certifikatov, ki bi vsebovali podatke o cepljenju.

Profimedia
Certifikat bo v digitalni obliki.

Predlog tovrstnih certifikatov je na Svet podala Grčija, podprle pa so ga tudi druge države, ki velik delež BDP-ja pridobijo iz turizma kot so Španija, Malta, Italija in Ciper. Predlog sta podprli tudi Avstrija in Estonija.

Kljub začetni zadržanosti Francije in Nemčije se je nemška kanclerka Angela Merkel kasneje za idejo ogrela, kar je možnost vzpostavitve koronskih certifikatov izboljšalo. Voditelji so se dogovorili, da bo predlog uvedbe tovrstnih digitalnih dokumentov pripravljen v roku treh mesecev.

Certifikate bi sicer prejeli tisti prebivalci ozemelj EU, ki so se cepili s cepivi, odobrenimi s strani Evropske agencije za zdravila (EMA). Certifikatov ne bodo prejeli tisti, ki so covid preboleli pa se niso cepili.

Digitalno potrdilo bi cepljenim posameznikom omogočalo prosto prehajanje notranjih meja EU in prosto uporabo letalskega prevoza. Kakšne privilegije bodo lastniki certifikata imeli v posameznih državah članicah pa bodo odločile vlade teh članic.

Čeprav se certifikat kaže kot realna možnost pa zaenkrat ni prioriteta evropskih voditeljev, je dejala Merklova. Potrdilo bo smiselno šele, ko bo cepljeno dovoljšnje število prebivalcev.