Kultura

Marija Šeme Baričevič – častna članica Društva slovenskih režiserjev

M. V.
26. 2. 2021, 08.55
Posodobljeno: 26. 2. 2021, 09.05
Deli članek:

Režiserka je častno članstvo prejela zaradi svojih zaslug na področju televizijske režije.

DSR
Marija Šeme Baričevič

Režiserka Marija Šeme Baričevič, ki bo poleti dopolnila 94 let, je zaradi svojih zaslug na področju televizijske režije postala častna članica Društva slovenskih režiserjev. »Pionirka televizijske režije, ki je s svojim odličnim delom kot prva tlakovala pot slovenskim režiserkam tako na RTV Slovenija kot tudi širše in vzpostavila visoke standarde režije igranih, dokumentarnih in glasbeno-plesnih oddaj ter televizijskih filmov za vse prihodnje generacije režiserk in režiserjev. Društvo slovenskih režiserjev ji zato s spoštovanjem dodeljuje častno članstvo.« Plaketo sta ji izročila predsednik DSR Matevž Luzar in režiserka Maja Weiss Braatz.

DSR
Mariji sta plaketo izročila režiserja Maja Weiss Braatz in Matevž Luzar.

Marija je študirala igro na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani (zdaj AGRFT), njeni sošolci so bili Zlatko Šugman, Polde Bibič, Janez Čuk, Alja Tkačev. Kot igralka je nastopila v kratkem filmu Deset minut pred dvanajsto iz leta 1961 in v celovečernih filmih Tistega lepega dne in Naš avto iz leta 1962.

Režije se je učila v Rimu, kjer je bila kot štipendistka na izpopolnjevanju v studiih Cinecittà. V Sloveniji je začela najprej delovati kot asistentka režije, pri 45-ih pa so ji zaupali prvo režijo, otroško TV-nanizanko Vijavajringaraja (1967), ki je bila zelo lepo sprejeta. V 80. letih 20. stoletja je bila režiserka aktualnih oddaj in odmevne serije (posnete na film) Slovenski ljudski plesi. Njen Ciklamen (1974) se je zaradi politične spornosti znašel v bunkerju.

Je pionirka slovenske televizijske režije, ki je pot utirala mnogim kolegicam in kolegom in vzpostavila izjemno visoke standarde režije dokumentarnih in glasbeno-plesnih oddaj. Njeno delo je za vselej zapisano v spomin na 16 mm filmskem traku kot del televizijske-filmske dediščine.