uradno poročilo

Slab dan za Mohameda bin Salmana, ZDA ga bodo povezale z umorom novinarja Hašodžija

B.K.
26. 2. 2021, 09.35
Posodobljeno: 26. 2. 2021, 09.39
Deli članek:

Kronski princ rodbine al Saud je povezan z umorom Hašodžija, so ugotovili ameriški obveščevalci.

Profimedia
Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Poročilo ameriških obveščevalcev, ki bo javno objavljeno danes, povezuje Saudovega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana z umorom saudijskega novinarja Džamala Hašodžija v Turčiji leta 2018.

Poročilo gradi na zaupnih informacijah, ki jih je po umoru zbrala ameriška obveščevalna služba CIA in druge ameriške obveščevalne agencije, je tiskovni agenciji Bloomberg zaupal neimenovani vir blizu ameriškim oblastem. V uradni različici poročila, ki bo javno objavljena danes, sicer ne bodo vse zbrane informacije. Zato tudi ni jasno, koliko bo kronski princ Mohamed impliciran v umor Hašodžija.

YouTube
Džamal Hašodži je bil umorjen oktobra leta 2018, ko je na saudijskem konzulatu v Istanbulu urejal dokumente za poroko. Kraljevi operativci so ga zadavili, njegovo truplo pa nato razkosali.

Princ vso vpletenost v umor seveda zanika, sprejel pa je neke vrste "simbolno odgovornost" kot de facto voditelj kraljevina Saudove Arabije. A sveže poročilo ameriških obveščevalcev ni edino, ki princa tesneje povezuje z umorom novinarja. Preiskovalka pri Združenih narodih Agnes Callamard je že pred časom zatrdila, da je bila likvidacija Hašodžija "državni uboj", ki so ga brez dvomov naročili najvišji Saudijski voditelji.

Je pa ameriški predsednik Joe Biden, ki želi z objavo tega poročila očitno na novo postaviti pogoje odnosa med ZDA in Saudovo Arabijo, včeraj prinčevega očeta in uradnega voditelja kraljevine kralja Salmana poklical po telefonu. V pogovoru sta govorila o varnosti v regiji in o prizadevanjih za končanje vojne v Jemnu. Biden naj bi v pogovoru poudaril, da za ZDA velik pomen igrajo univerzalne človekove pravice ter vladavina prava. Tako naj bi Salmana opozoril na razširjene kršitve človekovih pravic v kraljevini.

Reuters
Princ Mohamed z očetom, kraljem Salmanom.

Hašodži, ki so ga kraljevi operativci domnevno zadavili in razkosali na saudijskem konzulatu v Istanbulu, ko je tam urejal dokumente za poroko, je bil v svojih člankih, ki jih je objavljal v tujih medijih, pogosto kritičen do kraljeve rodbine al Saud in njihovega izvajanja oblasti.