splet golih naključij?

Denisa je čakal v temi in ga napadel z nožem

M. R.
2. 2. 2021, 10.13
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 10.14
Deli članek:

Srđan Jovanović je bil včeraj za poskus uboja Denisa Z. obsojen na tri leta zapora. Do pravnomočnosti sodbe bo lahko obdeloval njivo pri svoji izbranki, saj so mu namesto klasičnega odredili hišni pripor.

Novice Svet24
Srđan Jovanović dejanje obžaluje, vendar trdi, da je deloval v samoobrabi. A sodišča ni prepričal.
Pogoj za zvezo je treznost Jovanovićeva izbranka Tereza, pri kateri bo v hišnem priporu počakal na pravnomočnost, je med postopkom v spis vložila notarsko overjeno izjavo, iz katere izhaja, da sta se spoznala poleti 2018, da sta od takrat živela »preprosto srečno« in da bosta tako tudi v prihodnje, ko bo zadeva na sodišču končana. Iz Terezine izjave tudi izhaja, da ima ničelno toleranco do alkohola in da je pogoj za njuno razmerje, da Srđan ne pije. Slišati pa je bilo tudi, da bi bilo dobro, da hišni pripor ne bi bil omejen zgolj na hišo, ampak na manjšo posest, da bosta lahko še naprej obdelovala njivo.

Inkriminirani incident se je 26. julija lani zgodil pred vhodom v stanovanjski blok na ulici Kolonija 1. maja v Trbovljah. Srđan je Denisa približno deset minut čakal skrit v temi in ga z nožem dolžine rezila devet centimetrov zabodel v levo stran prsnega koša, v bližino srca.

Kot je Srđan povedal v zagovoru, ga je tistega dne oškodovančeva mama Milena na facebooku dodala med prijatelje, zapletla sta se v pogovor in on je razumel, da ga vabi na obisk. Bil je že nekoliko pijan, dve pločevinki piva je še spravil v nahrbtnik, če bi bila z Mileno slučajno žejna, v nahrbtniku pa je imel še od izleta v Brda tudi nož. Ko je prišel do njenega stanovanja, potrkal in povedal, kdo je, mu ni odprla, je pa slišal, da je v stanovanju. Poskušal jo je priklicati, ko se je za njegovim hrbtom pojavil Denis in pričel nanj kričati. V tistem je iz stanovanja stopila tudi Milena s pajserjem v roki in začela mahati proti njemu. Pregnala sta ga pred blok, kjer naj bi ga Denis še enkrat verbalno in fizično napadel s pajserjem, sam pa ga je po lastnem zatrjevanju nekako zabodel v samoobrambi.

Obramba: Očitki »močno pretirani«

Zagovornik obtoženega Jože Petek je sodišču v končni besedi predlagal oprostilno sodbo in odpravo pripora, češ da so očitki tožilstva »močno pretirani«. »Drži, da je obtoženi poškodoval oškodovanca z nožem, vendar mu ni hotel vzeti življenja, kot trdi tožilstvo,« je poudaril in nadaljeval, da gre po njegovem mnenju v obravnavanem primeru za »splet golih naključij«. Če bi Denisa nameraval ubiti, tako odvetnik Petek, bi ga zabodel v srce ali večkrat oziroma bi šel za njim, ko je zbežal.

Tožilstvo zahtevalo slabih 7 let

Tožilka Alenka Jesenko je bila kajpak drugačnega mnenja, prepričana, da je obtoženi deloval naklepno, njegova prištevnost pa kljub temu, da je imel v krvi med 1,50 in 1,84 promila alkohola, ni bila bistveno okrnjena. Kot je poudarila v končni besedi, je Jovanović poskušal vstopiti v Milenino stanovanje, zato je na pomoč poklicala sina. Vsiljivca sta pregnala pred blok, kjer je potem kakšnih deset minut skrit v temi čakal Denisa in ga napadel. Primerna kazen se tožilki Jesenko zdi šest let in deset mesecev zapora ter podaljšanje pripora iz razloga ponovitvene nevarnosti. »Še enkrat bi rad poudaril, da obžalujem, kar se je zgodilo. Še enkrat bi se rad Denisu opravičil za poškodbe, ki jih je utrpel« pa je v končni besedi poudaril obtoženi. In še: »Spoznal sem, da alkohol ni zame, da se da živeti tudi brez njega.«

Trezen ne bo ponavljal kaznivih dejanj

»Kriv,« se je glasila sodba v imenu ljudstva. Je pa sodnica Jovanoviću vseeno odmerila veliko milejšo kazen od tožilkinega predloga, in sicer bo moral za zapahe, če bo obsodba obveljala, za tri leta. »Ve se, da je to eno najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo. Tudi če nekdo nekomu samo 'poskuša' vzeti življenje, je edina možna sankcija zapor,« je poudarila. Po njeni oceni je Jovanović kaznivo dejanje sicer storil »z najnižjo stopnjo naklepa, kar je pomembna okoliščina pri odmeri kazenske sankcije«. V dobro mu je štela tudi nekaznovanost, vzorno obnašanje v priporu, abstinenco, pa tudi dejstvo, da jo je oškodovanec odnesel brez hujših poškodb. In če se bo Jovanović abstinence držal, je po oceni sodnih izvedencev možnost, da bi kaznivo dejanje ponovil, minimalna oziroma nična. Oprostila ga je tudi plačila stroškov postopka ter mu izpolnila željo in ga iz klasičnega pripora premestila v hišnega, k njegovi zunajzakonski partnerici Terezi.