Dramatična izpoved

Kongresnica priznala, da je mislila, da bo umrla

B.K.
2. 2. 2021, 08.28
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 08.30
Deli članek:

Mlada članica ameriškega kongresa iz New Yorka je spregovorila o travmatični izkušnji vdora podpornikov Donalda Trumpa v stavbo kongresa.

Profimedia
Ameriška kongresnica Alexandria Ocasio Cortez.

"Mislila sem, da bom umrla," je pred virtualno publiko 150.000 gledalcev na prenosu v živo po Instagramu dejala mlada ameriška kongresnica iz okrožja Bronx v New Yorku Alexandria Ocasio Cortez. Opisala je svoja občutja ob januarskem vdoru podpornikov zdaj že bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v stavbo ameriškega kongresa v Washingtonu.

Mlada pripadnica Demokratov je dejala, da je že v dnevih pred usodnim 6. januarjem dobivala raznorazna sporočila, v katerih so jo ljudje opozarjali, naj bo 6. januarja previdna. Povedala je, da je tega dne ob približno enih popoldne sedela v svoji pisarni v stavbi kongresa, ko je nenadoma zaslišala "močne, nasilne udarce po vratih pisarne, ... kot da bi jih nekdo hotel razbiti."

Stekla je do pisarniškega stranišča in se tam skrila. Ko se je tako skrivala, je zaslišala glas: "Kje je?" Glas se je premaknil do stranišča in neznanec je odprl vrata njenega skrivališča. "Mislila sem, da je vsega konec. Mislila sem, da sem izpolnila svoj namen," je bila v spletnem nagovoru dramatična kongresnica.

Profimedia
Ameriška kongresnica Alexandria Ocasio Cortez.

K sreči se je izkazalo, da ni šlo za kar nekega nasilneža pač pa za policista. A travma se s tem še ni končala. Policist je bil namreč sam, na obrazu pa je imel neprijazen izraz, se je v videoposnetku spomnila političarka, ki je še dodala, da s pomočnikom nista vedela, ali je policist tam, da bi jima "pomagal ali škodoval".

No, izkazalo se je, da je priskočil na pomoč in je tako prestrašeno kongresnico kot njenega zmedenega pomočnika pospremil v drugo stavbo. Tam ju je pustil sama in odšel. Ko je Ocasio-Cortezova le nekaj trenutkov kasneje zaslišala, kako so se pod težo protestnikov vdrla vrata v stavbo kongresa, je bojda panična tekla po hodniku, dokler ni zavetja našla v pisarni kolegice Katie Porter. Skrili so se vanjo, zaprli in zaklenili vrata, Ocasio-Cortezova pa se je medtem preobula v superge, da bi lažje bežala. "Počutila sem se kot v filmu o zombijih," je dejala.

Kasneje je mlada političarka na robu joka priznala še, da je bila v preteklosti žrtev spolnega nasilja. Tako takrat kot zdaj pa tisti, ki so nasilje sprožili, hočejo dogodek hitro pomesti pod preprogo, je prepričana mlada Newyorčanka. "Prepoznati in priznati travmo je velik korak. Še posebej v svetu, kjer ti ljudje skušajo dopovedati, da tega, kar si doživel, v resnici nisi doživel," je še povedala Alexandria Ocasio Cortez.