bogatenje urana

Iran poziva EU naj ponovno zažene pogajanja za jedrski sporazum

B.K./STA
2. 2. 2021, 08.46
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 08.48
Deli članek:

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je v ponedeljek pozval Evropsko unijo, naj prevzame posredniško vlogo med ZDA in Iranom, da bi rešili jedrski sporazum. Vsa potrebna dejanja za to bi lahko usklajeval visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, je predlagal Zarif v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CNN.

Profimedia
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad zarif.

ZDA so pod vodstvom prejšnjega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 enostransko izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu, v katerem se je Iran v zameno za odpravo mednarodnih sankcij odpovedal razvoju jedrskega orožja, Iran pa je nato postopoma začel kršiti določila tega sporazuma in bogatiti uran preko dovoljene količine.

Novi predsednik ZDA Joe Biden je sicer napovedal, da bi se lahko vrnili v jedrski sporazum, ki so ga z Iranom leta 2015 sklenile še Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija, A to ne bo brezpogojno; v prvi vrsti bi moral Iran začeti spoštovati vsa določila sporazuma in odpraviti vse odločitve in dejanja, ki so bila storjena po ameriškem odhodu iz sporazuma. V Teheranu na drugi strani zahtevajo, da se najprej ZDA vrnejo k sporazumu, saj so bile prve, ki so ga nehale spoštovati.

Na vprašanje, kdo bi moral prvi pristati na katere pogoje, torej Iran na ameriške ali ZDA na iranske, da bi se jedrski sporazum spet začel spoštovati, je Zarif dejal, da bi potrebne korake za to lahko izvedli sočasno ali na usklajen način. To pa bi lahko vodil  visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je sicer že sedaj v okviru sporazuma koordinator skupne komisije, je predlagal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Če bi ZDA odpravile sankcije, ki jih je uvedel Trump, in se vrnile v sporazum, bi Iran "v manj kot dnevu" predal vso presežno količino obogatenega urana, ki so ga proizvedli v zadnjem času, je še nakazal Zarif.

Bidnova administracija ocenjuje, da se je Trumpova strategija, da bi s sankcijami ohromil Iran, ZDA maščevala, saj ne le, da je to povečalo konflikt s to islamsko republiko, ampak je povečalo tudi nevarnost, da Iran pride do jedrskega orožja. Novi ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek opozoril, da bi Iran lahko že v nekaj mesecih proizvedel dovolj obogatenega urana za jedrsko orožje.

Dodal je sicer, da vrnitev k spoštovanju jedrskega sporazuma ne bo hitra. "Če se bodo odločili za spoštovanje sporazuma, kar bo zahtevalo nekaj časa, bomo potem rabili tudi mi nekaj časa, da ocenimo, ali so svoje obveznosti izpolnili," je dejal Blinken v pogovoru za NBC News.

Zarif je vendarle menil, da to ne bi smela biti težava. Če bi ZDA odpravile sankcije, ki hromijo iranski naftni, bančni in transportni sektor, za kar bi bil po njegovih besedah dovolj le izvršni ukaz ameriškega predsednika, potem bi se tudi Iran odzval zelo hitro.