PCR preverjanje

V Kranju veliko pozitivnih učiteljev

G.G.
2. 2. 2021, 10.44
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 11.28
Deli članek:

Ponedeljek je dan za testiranje šolnikov.

Bobo
Množično testiranje zaposlenih v osnovnih šolah.

Oceni sta le dve, korona pozitivno ali negativno. Pozitivna »ocena« pa se lahko izkaže za lažno, saj nastane na podlagi manj zanesljivih hitrih antigenskih testov. Kakorkoli, do 21. ure v ponedeljek so opravili 18.021 hitrih testov, med katerimi je bilo pozitivnih 239 oz. 1,3 odstotka, je preko Twitterja sporočilo ministrstvo za zdravje. Podoben delež pozitivnih je bil tudi na testiranju šolnikov pred tednom dni, 1,4 odstotka.

So pa zato velik deleže pozitivnih zaznali v Kranju. Od 1090 testiranih jih je bilo pozitivnih kar 146, je za TV Slovenija potrdila direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura. Za vsak primer bodo danes pozitivni opravili še bolj zanesljive PCR teste, da se ne bi ponovila zgodba iz Polzele. Tam je bilo namreč prejšnji teden 17 pozitivnih na hitrem testu, zato so jih napotili na dodatno PCR testiranje, kjer so bili vsi negativni.

Nekaj oddelkov v karanteno

Največ pozitivnih je bilo na ponedeljkovem testiranju na Osnovni šoli Stražišče, in sicer 22, pred enim tednom pa le eden. Več oddelkov je zato moralo oditi v karanteno in preiti na šolanje na daljavo. Kot je povedal ravnatelj Pavel Srečnik, so zaprli celotno podružnično šolo v Besnici. Na centralni šoli so odšli v karanteno en prvi, en drugi in en tretji razred. Na podružnični šoli v Žabnici pa so zaprli en oddelek vrtca in prvi razred.

Od današnje epidemiološke slike, podatkov o številu dnevno okuženih, bo odvisna tudi usoda šolanja v naslednjem tednu. Ponedeljkovo število okuženih pa v največji meri predstavljajo šolniki. Vlada se bo jutri odločila o ukrepih, ki bodo veljali za prihodnji teden.