povečanje zaloge

Medicinska sestra izvlekla sedmi odmerek cepiva iz Pfizerjeve viale

B.K.
2. 2. 2021, 09.37
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 09.39
Deli članek:

Neki medicinski sestri na Finskem je iz viale Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 uspelo izvleči kar sedem odmerkov.

Profimedia
Z ustreznimi iglami je moč iz viale izvleči celo sedem odmerkov cepiva.

Pfizerjeve viale s cepivom vsebujejo pet odmerkov cepiva. Tako je bilo slišati konec zime, ko je zdravstveno osebje držav članic Evropske unije prejelo prvo pošiljko cepiva tega ameriškega proizvajalca. Kasneje so zdravstvene oblasti ugotovile, da je v viali pravzaprav cepiva dovolj za šest odmerkov. Priporočila so se spremenila in Pfizer je skladno s tem dvignil ceno. Zdaj pa se je na Finskem našla medicinska sestra, ki je z zelo natančno iglo uspela iz viale izvleči kar sedem odmerkov, poroča portal Euractiv.

Sari Roos, ki kod medicinska sestra dela v finski prestolnici helsinki, je ob cepljenju opazila, da del cepiva ostane v iglah. Ker so pošiljke cepiva prihajale prepočasi, so šefi Roosovo vzpodbudili naj eksperimentira z uporabo zraka in posebnih, natančnih igel. Sčasoma ji je uspelo iz viale izvleči dovolj učinkovine za cepljenje sedmih ljudi.

Njeno metodo je že odobril finski Inštitut za zdravje in socialno varstvo. Sestra bo v četrtek metodo v praksi predstavila svojim kolegicam in kolegom, na voljo bo tudi videoposnetek za usposabljanje. Metoda bi lahko pomagala ostalim državam, ki uporabljajo Pfizerjevo cepivo in se trenutno spopadajo z zamudami pri cepljenju.

Medtem, ko Finci že začenjajo s pridobivanjem sedmega odmerka iz Pfizerjeve viale, pa zdravstveni delavci ponekod ne zmorejo izvleči niti šestega. Španski časopis El Pais je tako pred dnevi poročal, da po mnogih delih Španije stran vržejo na tisoče odmerkov cepiva, saj zaradi manka natančnih igel iz viale ne morejo izvleči šestega odmerka.