Sodba pravnomočna

Janko branil sina, streljal in pristal na sodišču. Višji sodniki so mu prepolovili kazen

S.S.
7. 12. 2020, 21.00
Deli članek:

Višje sodišče je skoraj prepolovilo kazen, ki jo je ptujsko okrožno sodišče prisodilo Janku Tomiću za uboj in tri poskuse uboja maja 2018 v Krčevini pri Vurberku. Tomič bo v zaporu devet let namesto 17 let in pol. Sodba je postala pravnomočna.

sta
9 let zapora so Tomiću določili mariborski višji sodniki za uboj in tri poskuse.

S sodbo je sodni senat ptujskega sodišča pod vodstvom Marjana Strelca junija letos skoraj v celoti prisluhnil predlogu tožilstva, ki je bilo prepričano, da v tragičnem dogodku, v katerem so sicer štirje mlajši moški sredi noči napadli njegovega sina, ni bilo silobrana niti prekoračenega silobrana. Tožilka Klementina Prejac je takrat sicer predlagala 18 let zapora.

Čeprav so ti sredi noči prišli do hiše in začeli razbijati avtomobil, nato pa poskušali priti tudi do sina, bi po mnenju tožilstva zadoščali že streli v zrak z balkona, saj so se napadalci po njih obrnili in začeli bežati. Vendar naj bi Tomić po strelih z balkona na četverico streljal tudi z dvorišča, in to med bežanjem vseh štirih, usodni strel Žanu Kreslinu in poškodbo Kristijana Pfajferja pa je povzročil s streljanjem v hrbet. Višji sodniki v Mariboru so sicer pritrdili senatu ptujskega sodišča, da je Tomić s streljanjem, v katerem je umrl Kreslin, zakrivil uboj in še tri poskuse uboja, a hkrati prisluhnili Tomićevemu zagovorniku Damijanu Donku, da če v kateri zgodbi, potem v tej obstajajo razlogi za omilitev kazni. Namesto 17 let in pol zapora bo Tomić tako zdaj za zapahi presedel »samo« devet let.

Gabrijel Toplak
Na kraju zločina

Pritožil se bo vrhovnim sodnikom

»Obramba vztraja, da v ravnanju obtoženega niso bili izpolnjeni vsi znaki očitanih kaznivih dejanj. Zato bom pot nadaljeval z izrednim pravnim sredstvom, pripravljam zahtevo za varstvo zakonitosti. Dejanje je po mojem prepričanju bilo storjeno v prekoračenem silobranu, vse okoliščine dajejo zadostno podlago za to, da se obdolženi v dvomu oprosti ali vsaj da se mu kazen v celoti odpusti,« na uspeh na vrhovnem sodišču računa obsojenčev advokat Donko. Spomnimo: Tomić je bil junija za uboj Kreslina obsojen na devet let zapora, za poskus uboja Pfajferja štiri leta in deset mesecev, za poskus uboja ostalih dveh nepoškodovanih napadalcev pa dve leti in štiri mesece oziroma dve leti zapora. Skupaj mu je določilo 17 let in pol zapora, mu podaljšalo pripor do pravnomočnosti ter ga oprostilo sodnih stroškov.