Bo postal celo premier?

Povratnik Erjavec ima v rokah najmočnejše karte

Mihael Korsika
7. 12. 2020, 20.00
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 20.05
Deli članek:

Ker je usoda Koalicije ustavnega loka v rokah Karla Erjavca, so v zadnjem času vse glasnejše govorice, da bi lahko predsednik nove vlade KUL postal prav on.

Bobo
Dolgoletni predsednik Desusa se je vrnil na vrh stranke, lahko postane celo premier?

Od umika iz javnega življenja do ponovnega ustoličenja za predsednika Desusa je minilo leto dni. Erjavec koalicijsko stranko prevzema v času, ko je pretežni del njenega članstva kritičen do vloge Desusa v koaliciji in vsakodnevnega poglabljanja ideoloških razprtij s strani SDS.

Erjavec postal ključni igralec

V delu javnosti in opozicije se je zato že pred kongresom vzpostavilo pričakovanje, da bo Erjavec stranko odpeljal iz koalicije Janeza Janše. Ob tem je treba poudariti, da je novi, stari predsednik Desusa že pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 zagotavljal, da ne bo sodeloval v vladi s predsednikom SDS. Danes pa je dejal, da kot predsednik stranke Desus ne želi sodelovati v Janševi vladi kot njen član. "Že dvakrat sem sodeloval v teh vladah in si tega ne želim še tretjič. Kot že rečeno, nisem prišel nazaj, da bi bil še enkrat minister, ampak ker si želim, da bi stranka Desus še naprej bila parlamentarna stranka in ker se mi zdi škoda, da upokojenci in drugi ne bi imeli v državnem zboru svojega zastopnika," je pojasnil.

V Desusu sicer vlada veliko nezadovoljstvo nad delovanjem premierja. Ob tem je pomenljivo, da so opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB le dan po tem, ko je bil Erjavec 6. oktobra evidentiran za kandidata, sklicale novinarsko konferenco, na kateri so predstavile pobudo za Koalicijo ustavnega loka (KUL). 

Stranke imajo trenutno 39 poslanskih mest, medse pa so povabile še Desus, SMC in NSi. Da bi v parlamentu imeli potrebno večino za izglasovanje konstruktivne nezaupnice, KUL potrebuje še sedem glasov.

KUL popolnoma odvisna od Erjavca

Nova Slovenija in prvak SMC Zdravko Počivalšek sta že zavrnila povabilo, zato je KUL popolnoma odvisna od Erjavca. V primeru vstopa Desusa v KUL, bi vanjo najverjetneje vstopili le štirje od petih poslancev, saj je dal Robert Polnar s svojimi izjavami v preteklih tednih jasno vedeti, da ne podpira projekta Koalicije ustavnega loka.

Manjkajoče tri glasove KUL tako išče med poslanci SMC, ki prav tako niso vsi zadovoljni s podrejenostjo stranke premierju in njegovi stranki. Po naših zanesljivih informacijah pogovori z vsaj tremi poslanci SMC potekajo že od avgusta dalje, a je predpogoj za njihovo odločitev izstop Desusa iz vlade.

Damijan je napovedal, da bi nova koalicija lahko prevzela vlado že nekje okoli sredine januarja. V tem primeru bi moral državni zbor zaradi dolžine parlamentarnega postopka glasovanje o konstruktivni nezaupnici izvesti še pred božičem, torej v naslednji 14 dneh.

Erjavec premier?

Ker je usoda KUL v rokah Erjavca, so v zadnjem času vse glasnejše govorice, da bi lahko predsednik nove vlade KUL postal Erjavec. Ob takšnem scenariju bi KUL potreboval le še dva glasova, saj bi v tem primeru poslanec Desusa Robert Polnar težko odrekel podporo KUL.