Obojestranska korist

Skrivnost premirja med Janezom Janšo in Zoranom Jankovićem

A. K.
7. 12. 2020, 19.30
Posodobljeno: 7. 12. 2020, 20.49
Deli članek:

V času, ko se celoten levi pol slovenske politike mobilizirala z namenom rušenja tretje Janševe vlade, ljubljanski župan večinoma ostaja tiho.

Primož Lavre
Janković in Janša leta 2011.

Če gre res za premirje, tega še nihče ni sporočil strankarskim medijem SDS, ki še vedno demonizirajo ljubljanskega župana.

Med vikendom je Demokratična stranka upokojencev razglasila novico o izvolitvi Karla Erjavca na čelo stranke. Veteran slovenske politike se tako vrača na velika vrata, ni pa izključen niti scenarij, kjer bi mu lahko bil podeljen mandat se sestavo vlade. Neuspeh Desusa na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2018, ki je Erjavca stal funkcije, je tako rekoč pozabljen, njegova naslednica Aleksandra Pivec pa je izginila iz javne sfere. Oproščeno vam bo, če ste že pozabili, da je bil Erjavec še ob začetku tega turbulentnega leta minister za obrambo, komaj dve leti pa minevata, odkar je sklenil predvolilno koalicijo z Zoranom Jankovićem, imenovano Levi blok. Bo ljubljanski župan izrekel podporo tako imenovani Koaliciji ustavnega loka (KUL)?

Antipol Janši

Zoran Janković je vedno rad poudarjal, da je poslovnež, šele za tem pa politik. Ne nazadnje je temelje svojih političnih uspehov postavil kot prvi mož Mercatorja, ki je pod njegovim vodstvom postal vodilni trgovec v Sloveniji in se razširil na tuje trge. Kljub poslovni karieri je vedno deklariral svoja socialdemokratska prepričanja. Po prvem mandatu na čelu Ljubljane se je tudi podal na državnozborske volitve s Pozitivno Slovenijo, kjer je zmagal, a presenetljivo ostal brez premierskega stolčka, predsednik vlade pa je postal Janša. Zatem se je Janković vrnil v rotovž, v vseh letih pa je ohranil antijanšistično držo. Še pred dvema letoma je rekel, da bo storil vse, da se Janša ne vrne na čelo vlade. Odkar se je to letos marca zgodilo, ni več slišati karakterističnih kritik s strani župana. V nekaj intervjujih, ki jih je Janković dal medijem od začetka pandemije, je najglasneje nasprotoval vladi ob dnevu državnosti. Takrat je policija namreč ogradila celotno središče mesta, da je lahko politični vrh užival v predstavi ob državnem prazniku. Glede protivladnega gibanja, ki v prestolnici vsakotedensko organizira demonstracije, je dejal, da se v več točkah strinja z njimi, daleč od tega pa, da bi jih javno podprl. In medtem ko SDS-ov medijski stroj še naprej napada Zorana Jankovića, ta uspešno sodeluje z vlado. Z izjemo ministra za kulturo Vaska Simonitija iz ust župana prestolnice ni slišati odkritih napadov na ministre vlade, komunikacija med Gregorčičevo in Mestnim trgom pa je redna in korektna.

Gradbeni obeti

 Janković je vlado javno kritiziral samo, ko so posegli v »njegovo« mesto s policijskimi zaporami središča ob dnevu državnosti. 

Mestna občina in vlada uspešno sodelujeta pri usklajevanju ukrepov v boju proti širjenju koronavirusa, družno pa sta se lotili več infrastrukturnih projektov, ki so bili uvrščeni na seznam pomembnih projektov, ki jim je vlada podelila poseben status ter skrb. Sto trinajst izmed 314 projektov na seznamu, ki se sproti dopolnjuje, se nahaja v osrednjeslovenski regiji, večina pa neposredno zadeva Ljubljano. Poleg tega so na MOL pozdravili tudi letošnji dvig povprečnin, ki nudi obliž na rano izpadov na račun pandemije covida-19.

Milijoni za investicije

Janković je na mestu Jožeta P. Damijana videl in predlagal predsednika upravnega odbora družbe BTC Jožeta Mermala.

Med investicijami, ki bodo obravnavane prednostno, je veliko takšnih, ki bodo izboljšale kakovost življenja Ljubljančanov, hkrati pa so pomembne na ravni države. Na področju zdravstva je predvidena obnova in nadgradnja prostorov univerzitetnega kliničnega centra ter onkološkega inštituta. Državna oziroma evropska sredstva si na MOL lahko obetajo tudi v šolstvu, kjer je načrtovana gradnja oziroma prenova strokovnega izobraževalnega centra, novega šolskega centra, fakultet za družbene vede, farmacijo, strojništvo in veterino, študentskega doma Litostroj, Gimnazije Bežigrad in tako dalje. Rastoče število prebivalcev v središču države od države in občine zahteva tudi gradnjo večstanovanjskih sosesk, pomemben delež investicij pa bo namenjen prometnemu sektorju. Novi servisni center Ljubljanskega potniškega prometa, vzpostavitev krožne poti na Ljubljanici, ureditev ljubljanskega cestnega obroča, predvsem pa posodobitev železnice in ponovni zagon projekta Emonika na glavni postaji bodo na višji nivo dvignili prometno povezanost prestolnice.

Obojestranska korist

V Ljubljani si lahko v postpandemičnem obdobju obetajo tudi novogradnje v obliki več športnih objektov, sodne stavbe, druge stavbe Nacionalne in univerzitetne knjižnice, ekonomske cone Zalog, sežigalnice … Pragmatizem Zorana Jankovića mu narekuje sodelovanje z vlado, čeprav je na njenem čelu njegov večni politični nasprotnik. Na drugi strani Janši nedvomno ustreza županova nevtralna drža. Že tako ali tako ima dovolj skrbi z ohranjanjem večine v DZ, kjer se obeta boj za poslance SMC.