Slovenija

Podjetja se iz covid zanke rešujejo tudi z zadolževanjem

Ž.K.
7. 12. 2020, 20.40
Deli članek:

SID banka je tista finančna ustanova, prek katere vlada podjetjem v največji meri omogoča izposojo denarja in zavarovanje kreditov, da bi lahko preživela epidemijo. Koliko denarja so že namenili podjetjem?

Črtomir Goznik / Štajerski tednik
Gospodarstvo bo težko preživelo brez pomoči.

Nekdanja Slovenska izvozna družba, ki jo danes poznamo pod imenom Slovenska izvozna in razvojna banka (SID banka), se je v preteklosti ukvarjala bolj ali manj s financiranjem izvoznih poslov slovenskega gospodarstva. Ker je bila ena redkih bank, ki je kriza pred desetimi leti ni prizadela, so se njene naloge razširile in se je začela vse bolj posvečati financiranju razvoja gospodarstva. Ob prihodu epidemije covida-19 pa je postala ustanova, prek katere vlada podjetjem v stiski ponuja rešilno bilko v obliki financiranja ali zavarovanj za kredite. Že v začetku marca so ponudili prve prilagojene obstoječe programe za lažje likvidnostno in drugo financiranje podjetij, nato pa pripravili tudi nove programe neposrednega in posrednega financiranja ter zavarovanj, namenjene odgovoru na potrebe gospodarstva v covid krizi.

Z vsemi topovi

V okviru tega so uporabili vse oblike in načine financiranj SID banke, in sicer: neposredno financiranje (financiranje podjetij, občin, infrastrukture, naložb, izvoza in podobno), posredno financiranje prek poslovnih bank in hranilnic, lastniško financiranje prek sklada SEGIP ter izvajanje finančnih instrumentov v okviru Sklada skladov SID banke. Za zagotovitev virov za izvajanje kreditiranja gospodarstva so izdali tudi covid obveznico v višini 350 milijonov evrov ter uporabili obstoječe vire oziroma namenske vire Evropske investicijske banke (EIB) in Razvojne banke Sveta Evrope (CEB). V okviru Sklada skladov so razvili in že izvedli različne finančne instrumente, kjer koristijo evropska kohezijska sredstva v višini 142 milijonov evrov. V prvem valu so tako odobrili več kot 300 milijonov kreditov ter več kot 900 milijonov zavarovanj in pozavarovanj. V drugem valu pa za 200 milijonov evrov posojil in naložb ter za približno 400 milijonov evrov zavarovalnih in pozavarovalnih poslov.

STA
SID banko že leta vodi Sibil Svilan.

Koliko komu?

V drugem valu je SID banka slovenskim podjetjem odobrila že za 200 milijonov evrov posojil in naložb ter za približno 400 milijonov evrov zavarovalnih in pozavarovalnih poslov. 

Z namenom preprečevanja kolapsa zaradi epidemije covida-19 so financirali več kot 900 podjetij in občin v skupni vrednosti skoraj 500 milijonov evrov ter izdali za približno 1,3 milijarde evrov zavarovanj in pozavarovanj doma in v tujini. Od tega več kot 380 milijonov evrov po programih, ki se izvajajo neposredno prek SID banke. SID banka je tako v letošnjem letu od skupnih 500 milijonov evrov neposredno odobrila financiranje 236 malih in srednje velikih podjetij v skupni vrednosti skoraj 178 milijonov evrov ter 20 velikih podjetij v skupni vrednosti dobrih 143 milijonov evrov, občin v višini 55 milijonov evrov, 10 milijonov izvoznih poslov in projektov, poslovnim bankam pa so omogočili dodatnih 67 milijonov evrov virov z namenom financiranja končnih prejemnikov. Banke so doslej s temi sredstvi financirale 55 malih in srednje velikih podjetij ter dve veliki podjetji. V okviru Sklada skladov, ki ga upravlja SID banka, pa so letos 599 malim in srednje velikim podjetjem financirali dobrih 32 milijonov evrov ter dve veliki podjetji v višini dveh milijonov evrov.

Za podjetja

V okviru neposrednega financiranja podjetij SID banka nudi kredite v višini od 100.000 evrov do sedem milijonov evrov za mala in srednje velika podjetja ter do 12 milijonov evrov za velika podjetja. Bistveni del kreditov je, da banka omogoča moratorij na vračanje do polovice ročnosti kredita (2–12 let). Obrestne mere so nižje od tržnih, denar pa lahko podjetja namenijo za kritje nabavne vrednosti opredmetenih osnovnih sredstev in neopredmetenih sredstev, nabavne vrednosti materiala in storitev, drobnega inventarja ter trgovskega blaga, stroškov dela, pod pogojem, da kreditojemalec v prvih dveh letih od sklenitve pogodbe ohrani najmanj 40 odtotkov zaposlenih, kot jih je imel na dan 1. februarja 2020.