Šok v Luganu

Jo je duhovnik 12-let zadrževal proti njeni volji? Bila naj bi umazana in zanemarjena ...

R.T.
22. 11. 2020, 21.40
Posodobljeno: 22. 11. 2020, 21.41
Deli članek:

V švicarskem Luganu so v petek aretirali 80-letnega nekdanjega župnika, ki ga sumijo, da je v svojem domovanju kar 12 let proti njeni volji zadrževal neko žensko.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

80-letnik je osumljen več kaznivih dejanj odvzema prostosti, groženj, zanemarjanja in povzročitve lažje telesne poškodbe, poroča švicarski portal blick.ch. Neko danes 48 let staro žensko naj bi 12 let zadrževal v hiši, ki se nahaja v bližini cerkve San Lorenzo v Luganu. Hiša je namenjena upokojenim duhovnikom, ki lahko tam preživijo svoja zadnja leta. 

Nekdanjega župnika luganske škofije in profesorja na tamkajšnji teološki fakulteti so v petek potihoma v lisicah odpeljali policisti v civilu, kar so včeraj zvečer na kratki novinarski konferenci potrdili pristojni organi. Aretacijo so potrdili tudi v škofiji, kjer so dodali, da bodo v preiskavi v celoti sodelovali. Švicarski mediji sicer poročajo, da naj bi šlo za 48-letno finsko državljanko, ki naj ne bi imela urejenega dovoljenja za prebivanje v Švici.

V stanovanju kaos

Informacije o celotni zadevi so sicer skope, a portal Blick poroča, da naj bi v stanovanju vladal popoln kaos ter da naj bi bila ženska povsem umazana in zanemarjena. Duhovnik naj bi žensko nekomu, ki naj bi jo enkrat opazil, dejal, da gre za njegovo bratranko, ki je pri njemu zgolj na obisku. Spoznal naj bi jo sicer prek spleta in jo v Lugano sprva pripeljal kot gospodinjo. Kaj več o njunem odnosu trenutno ni znanega. Časnik La Regione sicer poroča, da gre za v Davosu rojenega duhovnika, ki je teologijo študiral v Rimu in Freiburgu, leta 2008 pa naj bi ga imenovali tudi za rektorja teološke fakultete v Luganu.

Zadevo ima zdaj v rokah tožilstvo, zaenkrat pa še ni znano, ali bodo zanj odredili pripor. Po navedbah tamkajšnjega cerkovnika, ki si ne zna predstavljati, da bi bil 80-letnik sposoben kakršne koli grozote, gre za »drobnega, starejšega gospoda.« Nad dogajanjem je povsem osuplo tudi lokalno prebivalstvo, duhovnik naj bi bil priljubljen zlasti med tamkajšnjimi intelektualci. »Šokiran sem. Bil je odprt, tenkočuten pastoralni teolog,« je za katoliški portal kath.ch pojasnil eden od duhovnikov.