Zakaj v UKC Ljubljana uporabljajo dražje hitre teste?

Poklukar: V bolnišnicah vse več starejših bolnikov in tistih, ki imajo pet ali več pridruženih bolezni

S.R.
22. 11. 2020, 19.38
Posodobljeno: 22. 11. 2020, 20.07
Deli članek:

Direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je dejal, da v bolnišnici še ne čutijo nobenega olajšanja, k njim pa prihaja vse več starejših bolnikov.

Bobo
Infekcijska klinika UKC Ljubljana.

Kot je znano, je ministrstvo za zdravje nedavno izdalo navodila, povezana s hitrimi antigenskimi testi. Slovenskim bolnišnicam je odredilo, da bodo morali zdravstvene delavce najpozneje od 7. decembra naprej redno testirati na okužno z novim koronavirusom. Obvezno testiranje zdravstvenih delavcev bodo sicer postopno začeli uvajati z jutrišnjim dnem.

Ob tem se je porajalo vprašanje, ali bodo bolnišnice, ki so hitre teste naročevale same, to uspele izvesti pravočasno, predvsem pa je v ospredje stopila dilema, povezana s ceno teh testov. Različne bolnišnice za različne antigenske teste namreč plačujejo različno ceno. Medtem ko so v slovenjgraški bolnišnici za posamezen test denimo plačali komaj nekaj več kot 5 evrov, so v UKC Ljubljana za posamezen test plačali precej višjo ceno, kar 24 evrov. Stroške bo sicer poravnala država, a le do zneska 9 evrov na test. 

Zakaj so v ljubljanskem kliničnem centru testi toliko dražji, je za TV Slovenija danes poskušal pojasniti generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Dejal je, da so v prvem valu zaradi logističnih težav pri obravnavi velikega števila bolnikov iskali rešitev za zamudne, čeprav precej bolj natančne PCR teste. Takrat so poskušali najti »hitri test na ploščici, vendar se ta ni obnesel.« V pripravah na drugi val so tako testirali teste na aparatih, ki pa so se izkazali kot dobri in zanesljivi, a so tudi dražji. »Tako smo pomembno obogatili logistiko in na ta način skrajšali obravnavo pacientov,« je pojasnil Poklukar, pri tem pa priznal, da je čez poletje prišlo do pomembnega razvoja na področju hitrih testov na ploščicah, »zato zdaj že od 15. septembra naprej peljemo razpis, na katerem bomo v naslednjih dneh naročili več kot 200.000 brisov.« Odredbo zdravstvenega ministrstva je sicer pozdravil ter dejal, da testiranje na način, kot ga zapoveduje odredba, pri delu zaposlenih izvajajo že od 4. marca, zato ne vidi težav, da bi od 7. decembra naprej to izvajali tudi pri vseh ostalih zaposlenih. 

Niso še zadihali

Poklukar se je dotaknil tudi trenutnih razmer v UKC Ljubljana. Pojasnil je, da z vidika novih hospitalitacij tam zaenkrat še niso zaznali kakšnega olajšanja. »Lahko rečem, da v bolnišnicah še nismo pošteno zadihali,« je dejal in dodal, da telefoni zvonijo »cel dan.« »Dejstvo je, da v zadnjih desetih dneh opažamo vse večje število starejših pacientov in pacientov, ki imajo pet ali več pridruženih bolezni, tako da gre pričakovati, da bodo dlje potrebovali kisik, po drugi strani pa jih bo tudi težje odpustiti ali v domače okolje ali v domove za starejše, kjer so zdaj zaradi teh vdorov ravno tako v krču,« je pojasnil. Dodal je še, da se je treba zavedati, da se bo dolžina hospitalizacij podaljšala, tako da bodo »odpusti počasnejši, prilivi pa ob številkah, ki vztrajajo že 14 dni ali več verjetno konstantno enaki vsaj še nekaj časa.« 

V UKC Lljubljana je sicer trenutno hospitaliziranih 314 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. Da bi odprli vse programe, ki so jih morali zaradi preobremenjenosti v drugem valu okrniti, bi se moralo po navedbah Poklukarja število hospitaliziranih znižati na 100 do 120 bolnikov na navadnih oddelkih in 20 bolnikov na enoti za intenzivno nego. To so sicer tudi številke, ki smo jo imeli v »spomladanskem valu za celo slovenijo,« je še dejal.