Ne glede na letni čas je treba prostore redno prezračevati, pa naj bo to z odpiranjem oken ali balkonskih vrat, ali če imate novejšo gradnjo, s prezračevalnimi sistemi. Z rednim prezračevanjem se bomo izognili vlagi, plesni, prašnim delcem in vonjavam, ki v prostoru vztrajajo po kuhanju, pranju ali sušenju perila. Nikakor pa ne moremo mimo dejstva, da bo redno zračenje pregnalo tudi nevarne viruse in bakterije, kar je ta čas še kako pomembno.

Virusi se v zraku zadržijo do osem ur

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je potrdila, da se v prostorih, v katerih se zadržuje več ljudi in se ne zrači dovolj pogosto, ali pa je prezračevalni sistem neustrezen, virusi, alergije in okužbe hitreje prenašajo. Ugotovitve so pokazale, da se virusi lahko v zraku zadržijo tudi do osem ur, prav zaradi tega je prezračevanje nujno, saj jih tako iz prostora odstranimo.

Slabo počutje, alergije, plesen ...

Težave oziroma okoliščine, naštete v naslovu, so le nekatere od možnih posledic slabega zračenja in slabe kakovosti zraka. Kakovost zraka poslabšujejo tudi prašni delci, ki nato ovirajo dihalne poti, in vlaga, ki nastaja med kuhanjem, prhanjem, sušenjem ... Če prostorov, kjer je vlage veliko, ne zračimo pravilno, tvegamo pojav plesni, ta pa je velikokrat kriva za pojav alergij in astme.

Zračite na stežaj

Zračenje je tako nujno potrebno, ne samo enkrat, temveč vsaj dvakrat do trikrat na dan, odvisno od števila ljudi, velikosti stanovanja in dejavnosti, ki se v prostoru dogajajo. Strokovnjaki opozarjajo tudi, da ni dovolj zgolj zračenje ob priprtih oknih (po domače rečeno, odprtih na kip), temveč je treba okna odpreti na stežaj in v stanovanju ustvariti prepih. Čeprav se nam morda zdi, da se bo tako izgubilo veliko toplote, še posebno pozimi, je to pravzprav najvarčnejša oblika zračenja, veliko priporočljivejša od zračenja na kip; prav slednje je lahko zelo potratno.