Aretacija

Nadškof »cerkve varikine« in njegovi sinovi na veliko prodajali »čudežno zdravilo« za covid-19, avtizem in druge tegobe

S.R.
12. 8. 2020, 20.39
Posodobljeno: 12. 8. 2020, 21.16
Deli članek:

Zaradi zvarka družine Grenon je samo v ZDA umrlo sedem ljudi, distribucijsko mrežo pa so imeli razvejano po vsem svetu.

Profimedia
Cerkev oziroma organizacija ima sedež v eni od hiš v mestu Bradenton na Floridi.

V Kolumbiji so aretirali dva Američana, ki jima v domovini nad glavo visijo obtožbe o kaznivem dejanju preprodaje nevarne, varikini podobne snovi, ki sta jo oglaševala kot čudežno zdravilo za covid-19 in druge tegobe, kot so avtizem in malarija. Gre za Marka Grenona in njegovega sina Josepha s Floride, kolumbijska policija pa ju je prijela v kraju Santa Marta, od koder sta »čudežno mineralno raztopino,« v resnici klorov dioksid, pošiljala svojim strankam v ZDA, Kolumbiji in Afriki, poroča CBS News. Po navedbah ameriškega Urada za živila in zdravila (FDA) ima raztopina, ki so jo prodajali, ob zaužitju enak učinek kot varikina, običajno pa se uporablja za obdelavo in čiščenje tekstila, celuloze, papirja in industrijskih odpadnih voda. Uživanje je seveda smrtno nevarno. Samo v ZDA naj bi zaradi posledic uživanja tega »zdravila« umrlo sedem ljudi, produkt oziroma poslovni model tako dolgoročno ne bi bil finančno vzdržen. 

Družinski posel

Prejšnji mesec so organi pregona »obiskali« prostore organizacije Cerkev zdravja in zdravljenja Geneza II (Genesis II Church of Health and Healing), ki si je pozneje prislužila vzdevek »cerkev varikine.« Na kraju so zasegli slabih 200 litrov klorovodikove kisline, dobrih 80 litrov že izdelane »čudežne mineralne raztopine« in dobrih 3700 kilogramov natrijevega klorita. Organizacija, ki ima sedež v mestu Bradenton na Floridi, je imela po svetu razvejano mrežo distributerjev. Svoje zdravilo so med drugim prodajali tudi v Mehiki, Avstraliji in drugih državah, oblasti v Boliviji pa so šle celo tako daleč, da so prodajo in uporabo kljub nasprotovanju zdravnikov in drugih strokovnjakov s področja javnega zdravja legalizirale. Zvezno sodišče v Miamiju je organizaciji sicer aprila letos odredilo, da morajo s prodajo prenehati, a so sodišče preprosto ignorirali. »Ne BOMO sodelovali v nobeni od vaših neustavnih odredb, obravnav itd.,« so med drugim navedli v enem elektronskem sporočilu, ki so ga naslovili na sodišče. V drugem so poudarili, da glede »njihove cerkve nimajo NOBENIH pooblastil,« še poroča CBS News. 

In kdo stoji za organizacijo? Družina Grenon. Za »nadškofa« cerkve se je razglasil Mark Grenon, medtem ko so mu pri poslih pomagali sinovi 34-letni Jonathan, 26-letni Jordan in zgoraj navedeni 32-letni Joseph. Četverica je obtožena kaznivih dejanj zarote z namenom oškodovanja ZDA ter kršenja zakona o živilih, zdravilih in kozmetiki. Grozi jim od 14 do 17 let zaporne kazni.