neprišteven

Ker naj bi ga zastrupila z joto, ju je zabodel

S.S.
12. 8. 2020, 20.35
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je včeraj začel postopek zoper Urbana Rupnika, ki je neprišteven zagrešil dva poskusa uboja.

Profimedia
Včeraj je obtoženi oba oškodovanca vprašal: »Ali ste me hoteli zastrupiti z joto?«

Tožilstvo zoper 27-letnika, ki trpi za paranoidno shizofrenijo, ni vložilo klasične obtožnice, ampak predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v ustreznem zavodu.

Rupnik je 6. aprila s črnim vojaškim nožem v desno lopatico dvakrat zabodel Katjo K. Ko je vpitje slišal njen partner Andrej S. in ji priskočil na pomoč, je Rupnik tudi njega štirikrat zabodel v prsni koš, a je na srečo zgrešil vitalne organe. Incident se je pripetil okoli ene ure ponoči v Dolu pri Ljubljani, na domu oškodovancev, ki sta tisti vikend gostila Rupnika.

Nepričakovan obisk

Kot sta povedala Andrej in Katja, se je Rupnik v času omejenega gibanja zaradi epidemije koronavirusa nepričakovano oglasil pri njiju, deloval je zmeden, pravil je, da nima kam, zato mu nista odrekla gostoljublja. Vendar sta ga po treh dneh imela počasi že dovolj, saj je nenehno zahteval pozornost. Andrej S. sicer obtoženca pozna preko svoje hčerke, ki je bila v preteklosti z Rupnikom v nekakšni zvezi, ki pa se ni izšla.

Prepričan je bil, da ga hočeta ubiti

Obtoženi 27-letnik je pred preiskovalnim sodnikom zmedeno povedal, da »ni šel na življenje«. Z nožem, ki ga je imel s seboj v avtu, je »zabodel naravnost«. Prepričan je bil namreč, da mu strežeta po življenju. Okoli hiše je slišal neke glasove. Omenjal je tudi smrkanje speeda in navijanje glasbe. »Vzel nož, oba zaštihal, spiz*** ven,« je dejal v preiskavi. »Ali ste me hoteli zastrupiti z joto?« pa je včeraj Rupnik spraševal oba oškodovanca. Se nadaljuje.