Črna kronika

Alexander, ajdovski Šved, z nožem napadel francoskega turista, zdaj se ničesar ne spomni

S.R./STA
26. 2. 2020, 10.19
Deli članek:

Šved ajdovskih korenin je v torek na sodišču priznal poskus uboja francoskega turista septembra lani v Ajdovščini in pet velikih tatvin. Kljub priznanju trdi, da se niti enega od očitanih kaznivih dejanj ne spominja.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična.

Devetnajstletni Alexander Brecelj sodnice Andrejke Luznik na novogoriškem okrožnem sodišču s priznanjem ni prepričal, poroča časnik Dnevnik. Na sodničino vprašanje, zakaj priznava, če se ničesar ne spominja, je odgovoril, da je proti njemu veliko dokazov in da vsi kažejo, da je poskus uboja, velike tatvine in poškodovanje tuje lastnine res zagrešil on. Sam pa se ničesar ne spomni, ker da je bil pod vplivom drog in alkohola. 

Po mnenju sodnice na podlagi doslej zbranega dokaznega gradiva vsaj očitek o naklepnem poskusu uboja ni povsem podprt z dokazi, zato bodo predobravnavni narok ponovili. Primer bo zaradi tožilkine zahteve po izločitvi sodnice prevzel drug sodnik, ki se bo glede priznanja krivde odločil sam. 

Brez razloga

Napad se je zgodil 18. septembra lani; pred hotelom v Ajdovščini je mladenič z nožem poškodoval 64-letnega državljana Francije, nato pa pobegnil. Medtem ko je Francoz iz avtomobila začel jemati prtljago, se mu je približal mladenič, nanj zakričal oz. ga nagovoril v angleškem jeziku ter ga brez razloga napadel z nožem in ga pri tem porezal po vratu. Vpitje njegove partnerice je slišal eden od gostov hotela in stekel do poškodovanega. Takrat je napadalec pobegnil, so dogajanje lani povzeli policisti. Dan kasneje so prijeli Breclja, slovenskega državljana, rojenega in živečega na Švedskem, ki pa je zadnje mesece pred napadom neprijavljen živel pri sorodnikih v Ajdovščini. 

Med preiskavo napada pa se je izkazalo, da je 19-letnik od 8. septembra do prijetja petkrat vlomil v gostinske lokale na območju Ajdovščine, od koder je odnesel predvsem gotovino, cigarete in alkoholno pijačo v vrednosti več tisoč evrov. Tako je povzročil med 5000 in 10.000 evrov materialne škode.