Svet

FOTO: Greta spoznala svojo vzornico in najmlajšo Nobelovo nagrajenko

A.S.
26. 2. 2020, 09.45
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 09.52
Deli članek:

Srečali sta se mladi aktivistki, ena podnebna aktivistka, druga Nobelova nagrajenka, ki se bori za pravice deklet.

Twitter
Greta je zapsiala, da je spoznala svojo vzornico.
Malala je pakistansko dekle, ki so jo talibani zaradi njenega boja za pravico deklet do šolanja oktobra leta 2012 ustrelili v glavo. Leta 2014 pa je postala najmlajša Nobelova nagrajenka doslej. Najstnica se je namreč kljub svoji mladosti že nekaj let borila za pravico deklet do izobrazbe in s svojim primerom pokazala, da lahko že otroci in mladi prispevajo svoj delež k izboljšanju lastnega položaja. "In to je počela v najbolj nevarnih okoliščinah," je v sporočilu za javnost takrat zapisal odbor za Nobelove nagrade. 

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg se je včeraj na Univerzi Oxford srečala z 22-letno Malalo Jusafzaj, najmlajšo Nobelovo nagrajenko, ki na omenjeni univerzi študira. Mladi dekleti sta se pogovarjali o svojem aktivizmu in študentom prenesli pomembna sporočila med drugim tudi tista o podnebni krizi.

Greta je njuno fotografijo objavila tudi na družbeno omrežje Twitter in ob tem zapisala, da je spoznala svojo vzornico. Tudi Jusafzajeva je isto fotografijo delila s sledilci in sledilkami na twitterju in šaljivo zapisala: "To je edina prijateljica, zaradi katere bi preskočila predavanja"

Thunbergova, ki je bila za Nobelovo nagrado nominirana leta 2019 in 2020, je Veliko Britanijo obiskala, ker se bo v Birstolu pridružila petkovi šolski stavki za podnebje.