Malala je pakistansko dekle, ki so jo talibani zaradi njenega boja za pravico deklet do šolanja oktobra leta 2012 ustrelili v glavo. Leta 2014 pa je postala najmlajša Nobelova nagrajenka doslej. Najstnica se je namreč kljub svoji mladosti že nekaj let borila za pravico deklet do izobrazbe in s svojim primerom pokazala, da lahko že otroci in mladi prispevajo svoj delež k izboljšanju lastnega položaja. "In to je počela v najbolj nevarnih okoliščinah," je v sporočilu za javnost takrat zapisal odbor za Nobelove nagrade. 

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg se je včeraj na Univerzi Oxford srečala z 22-letno Malalo Jusafzaj, najmlajšo Nobelovo nagrajenko, ki na omenjeni univerzi študira. Mladi dekleti sta se pogovarjali o svojem aktivizmu in študentom prenesli pomembna sporočila med drugim tudi tista o podnebni krizi.

Greta je njuno fotografijo objavila tudi na družbeno omrežje Twitter in ob tem zapisala, da je spoznala svojo vzornico. Tudi Jusafzajeva je isto fotografijo delila s sledilci in sledilkami na twitterju in šaljivo zapisala: "To je edina prijateljica, zaradi katere bi preskočila predavanja"

Thunbergova, ki je bila za Nobelovo nagrado nominirana leta 2019 in 2020, je Veliko Britanijo obiskala, ker se bo v Birstolu pridružila petkovi šolski stavki za podnebje.