Vseh osem osumljencev so aretirali v provinci Nghe An, je sporočila tamkajšnja policija. Dodali so, da so bili del mreže, ki nezakonito pošilja Vietnamce v Veliko Britanijo. Osumljence so prijeli zaradi organizacije odhodov ljudi na tuje in njihovega nezakonitega bivanja tam.

"Po incidentu v Združenem kraljestvu so nekateri posredniki vrnili denar družinam, katerih otroci so pogrešani," je ob tem povedal direktor policije Nguyen Huu Cau.

Dva osumljenca v povezavi s smrtjo migrantov v Veliki Britaniji so že pretekli teden aretirali v provinci Ha Tinh. Iz te province in province Nghe An sicer prihaja večina domnevnih žrtev.

Začeli so zbirati DNK vzorce

Osem žensk in 31 moških so v hladilni prikolici tovornjaka našli 23. oktobra v Essexu na jugovzhodu Anglije. Prvotno so poročali, da naj bi šlo za kitajske državljane. Nato se je oglasilo več vietnamskih družin iz osrednjega dela države, ki so izrazile bojazen, da so med mrtvimi njihovi sorodniki. V Vietnamu so nato pristojni organi začeli zbirati DNK vzorce družin.

V nedeljo se je sicer v Veliko Britanijo odpravil namestnik vietnamskega zunanjega ministra, ki bo vodil vietnamsko delegacijo. S tem želijo pospešiti preiskavo in identifikacijo žrtev.