Repatriacija

Turški notranji minister zagrozil, da bodo džihadiste poslali nazaj

R.T./STA
4. 11. 2019, 10.18
Posodobljeno: 4. 11. 2019, 10.24
Deli članek:

V nedogled pač ne bo šlo.

Profimedia
Turški notranji minister Suleyman Soylu

Turški minister za notranje zadeve Suleyman Soylu je opozoril, da Turčija "ni hotel" za ujete teroriste in da bo repatriacija "doletela" vse borce Islamske države, zajete v Siriji. V televizijskem oglašanju iz Ankare je tako v soboto dejal, da borcev ne bodo zadrževali v nedogled. Turčija bo tuje borce obdržala zaprte "za določen čas", nato pa jih bo poslala nazaj v njihove države.

Islamska država je pred pol leta ostala brez ozemlja. Na širšem območju je v taboriščih ujetih na desettisoče njenih borcev, sicer pa se ji je pridružilo 13.000 Evropejcev.

Enostavna rešitev

Več evropskih držav je tujim borcem in njihovim družinskim članom odvzelo državljanstvo, zaradi česar jih Ankara sedaj ne more vrniti domov. Soylu je bil kritičen do te odločitve, ki jo je označil za "nesprejemljivo in neodgovorno" in ki Turčiji prepušča, da se ukvarja s statusom teh ljudi. Kot je še dejal, so te države z odvzemom državljanstva našle "enostavno rešitev".

Soylu ni želel navesti natančnejšega števila domnevnih pripadnikov Islamske države in njihovih družinskih članov, ki jih je Turčija iz rok kurdskih sil prevzela v okviru vojaške operacije, ki jo je sprožila 9. oktobra proti kurdski milici na severovzhodu Sirije, ki je bila glavna zaveznica ZDA v boju proti Islamski državi. Ofenzivo je medtem končala in nad delom območja ob meji prevzela nadzor.