Prijeti tihotapci

Za prevoznike nezakonitih migrantov so najeli osebe s socialnega dna

G.G.
28. 8. 2019, 14.31
Posodobljeno: 28. 8. 2019, 14.35
Deli članek:

Policisti so predstavili podrobnosti prijetja tihotapcev nezakonitih migrantov.

PU Celje
Ena od zasačenih skupin migrantov.

Že včeraj smo poročali, da so policisti prijeli sedem oseb doma z območja Celja in Velenja. Osumljenci stari od 22 do 37 let so denar služili z organizacijo nezakonitih migracij. Po zaslišanju so štirje ostali v pridržanju.

Preiskava se je pričela decembra lani. Izkazalo se je, da so osumljeni organizirali in vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s prevažanjem ilegalnih migrantov iz Hrvaške, preko Slovenije, v Italijo. Na Zahod so na način spravili 279 oseb. Večinoma je šlo za državljane Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Indije in Kitajske.

Kako so se lotili posla? Za prevoznike so najeli predvsem osebe s socialnega dna, pogosto tudi odvisnike od prepovedanih drog. Migrante so prevažali v osebnih in kombiniranih vozilih ter z vozili tudi bežali pred policijo ter s tem ogrožali življenja migrantov in drugih udeležencev v prometu.

Policisti še izpostavljajo, da je bil eden od osumljenec ob prijetju oborožen s strelnim orožjem. Orožje je imel pripravljeno za uporabo. Pri drugem je bilo strelno orožje najdeno pri hišni preiskavi, kar po mnenju policije kaže na to, da je šlo za resno in nevarno kriminalno združbo.

Velik porast nezakonitih migracij

Že vsakodnevna poročila policija kažejo, da se je v letošnjem letu povečalo število nezakonitih prihodov meje. Natančni podatki to potrjujejo. "Policija je v obdobju od 1. 1. 2019 do 26. 8. 2019 obravnavala 9.256 ilegalnih prehodov. Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 62,4 odstotkov, ko je bilo obravnavanih 5.700 ilegalnih prehodov, vendar smo na podlagi sporazuma o vračanju nezakonito prebivajočih oseb, hrvaškim varnostnim organom uspešno vrnili 6.223 oseb. Lani v istem obdobju 2.307. Najpogosteje državno mejo ilegalno prestopijo državljani Pakistana, Alžirije in Afganistana," so sporočili s PU Celje.