Suspenz parlamenta

Boris Johnson nad opozicijo s pomočjo kraljice

G.G./STA
28. 8. 2019, 13.11
Posodobljeno: 28. 8. 2019, 13.23
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson išče pot za izstop Velike Britanije iz EU. Danes je britanski kraljici Elizabeti II. predlagal prekinitev dela britanskega parlamenta od sredine septembra do sredine oktobra. S to potezo naj bi preprečil prizadevanja poslancev za sprejem zakonodaje, s katero bi se izognili izstopu iz EU brez dogovora.

Reuters
Britanski premier Boris Johnson je s tem manevrom povzročil ogorčenje med poslanci.

S to potezo naj bi preprečil prizadevanja poslancev za sprejem zakonodaje, s katero bi se izognili izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije brez dogovora.

Johnson je potrdil, da je zjutraj govoril s kraljico in zaprosil za prekinitev dela parlamenta. Novo zasedanje naj bi britanski parlament nadaljeval 14. oktobra, in sicer s kraljičinim govorom, je v pismu poslancem zapisal Johnson.

Tri dni po kraljičinem govoru se bo Johnson zadnjič udeležil vrha Evropske unije. Po tem odločilnem vrhu 17. oktobra bo "na obeh straneh na voljo dovolj časa" za razpravo in premislek o brexitu, je prepričan Johnson.

Johnson je zaprosil kraljico, naj prekine delo parlamenta le nekaj dni po tistem, ko se bodo britanski poslanci naslednji teden vrnili s počitnic in le nekaj tednov pred 31. oktobrom, ko je predviden izstopom Združenega kraljestva iz unije.

Onemogočiti opozicijo

Britanske opozicijske stranke so v torek dosegle dogovor, da bi brexit brez dogovora preprečile s sprejetjem posebne zakonodaje v parlamentu. Z današnjo Johnsonovo potezo pa bo imel parlament do sredine oktobra zvezane roke, poroča BBC.

Kraljica Elizabeta II. naj bi namreč poslancem odvzela pooblastila odločanja, dokler nova vlada ne oblikuje svojega načrta dela, glede na to, da je Johnson premierski položaj prevzel konec julija. To možnost imajo namreč vse britanske vlade ob prihodu na položaj. Ta načrt naj bi nato kraljica predstavila 14. oktobra, navaja BBC.