Levica s predlogom za ukinitev

Mesec: če bo "koalicija držala svojo besedo," bi lahko dopolnilno zavarovanje ukinili že jeseni

S.R./STA
28. 8. 2019, 13.39
Posodobljeno: 28. 8. 2019, 14.17
Deli članek:

V Levici so danes predstavili zakonski predlog za ukinitev dopolnilnega zavarovanja, ki bi ga prenesli v obvezno zavarovanje. V DZ ga bodo vložili do konca septembra. Do takrat se bodo še usklajevali s koalicijo, podpora katere bo za Levico tudi temelj za nadaljnje sodelovanje.

STA
Mesec meni, da gre za politično odločitev.

Koordinator Levice na današnji novinarski konferenci Luka Mesec je ob predstavitvi predloga spomnil na zaveze iz koalicijske pogodbe ter sporazuma med Levico in koalicijo za letošnje leto, v katerih so se zavezali k ukinitvi dopolnilnega zavarovanja. "O tem se govori že od njegove uvedbe. To ni presenetljivo, saj je jasno, da je nepravično, da zaostruje neenakosti v družbi in da je še posebej škodljivo za ogrožene socialne skupine," je dejal Mesec ter dopolnil, da dopolnilno zavarovanje plačujejo vsi enako, ne glede na višino dohodka. Prav tako v Levici ocenjujejo, da ni zares prostovoljno, saj poravnane obveznosti iz naslova zgolj obveznega zdravstvenega zavarovanja še ne pomenijo dostopa do zdravstvenih storitev. 

"Ukinitev dopolnilnega zavarovanja zagotavljamo s socialno pravičnim prenosom v obvezno zavarovanje, in sicer s povečanjem prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za delodajalce, delavce, samostojne podjetnike in pokojninsko blagajno ter z novim prispevkom na kapitalske dohodke, s katerimi bomo zbrali potrebnih 528 milijonov evrov v letu 2021," je ključne rešitve predloga povzel poslanec Levice Miha Kordiš. V primerjavi z aktualno ureditvijo bi s tem bilo po ocenah Levice na boljšem okoli 95 odstotkov vseh zaposlenih. 

Kaj predlagajo?

Predlog predvideva dvig prispevne stopnje za eno odstotno točko za delojemalce in pokojninsko blagajno ter dvig za 1,6 odstotne točke za delodajalce. Za samozaposlene je predviden dvig prispevne stopnje za dve odstotni točki. 

Največje olajšanje v denarnicah bodo po predlogu Levice tako občutili upokojenci in kmetje, ki bi jim ostal celoten znesek, zdaj namenjen za dopolnilno zavarovanje. "Na boljšem bodo zaposleni z nižjimi plačami, tudi zaposleni s povprečnimi plačami," je pojasnil Mesec. Kljub dvoodstotnemu dvigu prispevne stopnje pri samozaposlenih bodo po njegovih besedah na boljšem tudi oni, saj večina njih plačuje minimalne prispevke. V primerjavi z aktualno ureditvijo bi s tem bilo po ocenah Levice na boljšem okoli 95 odstotkov vseh zaposlenih.

V primeru ekonomske krize in večjega izpada priliva bo, podobno kot pri pokojninski blagajni, razliko pokrival proračun. "Ne moremo si dovoliti, da bi bile storitve na kakršen koli način ogrožene," je poudaril Mesec. 

"Politična odločitev"

"Ukinitev dopolnilnega zavarovanje je ključno vprašanje tega političnega trenutka," je poudaril Mesec. Poslanci so po njegovih besedah predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju danes že dobili v branje, v stranki pa ga bodo v DZ vložili konec septembra. Računajo, da bo obravnavan na novembrski seji. 

Mesec je prepričan, da je ukinitev dopolnilnega zavarovanja "absolutno politična odločitev". Ukinili bi ga lahko že letos jeseni, če bo "koalicija držala svojo besedo".

Za Levico je to, kot je poudaril Mesec, temelj nadaljnjega sodelovanja s koalicijo in vlado Marjana Šarca. Če podpore ne bo, je po njegovih besedah jasno, da je koalicija prelomila svoje obljube. "V tem primeru bomo ugotovili, da je koalicija prekinila sodelovanje z Levico," je dejal in dodal, da bodo v tem primeru glasovali proti proračunu.