Večina žrtev je bila pred in v trgovini Walmart blizu trgovskega centra Cielo Vista.

strelski napad el paso
Reuters
Večina žrtev je bila pred in v trgovini Walmart blizu trgovskega centra Cielo Vista.

Trgovina Walmart je imela okoli 11. ure do 3000 kupcev, ki so prišli večinoma po šolske potrebščine za svoje otroke. V njej je bilo tudi 100 zaposlenih. Osumljeni 21-letnik Patrick Crusius iz Dallasa, ki ga je policija aretirala brez izstreljenega strela, je po poročanju ameriških medijev na spletu objavil rasistični manifest poln sovraštva do priseljencev in ljubezni do morilca, ki je v Christhcurchu v Novi Zelandiji letos pobil 51 ljudi.

Patrick Crusius
Profimedia
Patrick Crusius

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je svojo kampanjo leta 2016 začel z izrazi nestrpnosti do priseljencev iz Mehike, je tvitnil, da je prišlo v El Pasu do strašnega streljanja. "Poročila so zelo slaba, veliko ubitih. Delam z državnimi in lokalnimi oblastmi in policijo. Govoril sem z guvernerjem, da izrazim popolno podporo zvezne vlade. Naj bo Bog z vami vsemi," je tvitnil Trump.

Število žrtev sta potrdila guverner Teksasa Gregg Abbott in lokalna policija. Abbott je strelski napad opisal kot enega najbolj smrtonosnih dni v teksaški zgodovini.

Večina žrtev naj bi bila pred in v trgovini Walmart. Trgovina Walmart je eden od največjih prodajalcev orožja v ZDA in nova, čeprav kot vedno kratkotrajna debata o orožju, se bo zanesljivo osredotočila tudi na to. Osumljenec je streljal s puško. Ameriški mediji poročajo, da gre za antisocialno, tiho in malce čudaško osebo. Policisti, ki so bili na kraju zločina v šestih minutah po začetku streljanja, so na družbenem omrežju Twitter ljudi pozvali k darovanju krvi, med ranjenimi je namreč več oseb življenjsko ogroženih. Poškodovana sta bila tudi dva otroka, ki pa naj ne bi bila v kritičnem stanju, je povedal tiskovni predstavnik tamkajšnje bolnišnice Ryan Miekele. 

"Množična panika, ljudje so tekli in kričali, da je tam strelec," je povedala Kianna Long, ki je bila v času strelskega napada z možem v Walmartu. Brendon Chavez, eden od zaposlenih, pa se je z ostalimi uslužbenci in nekaterimi kupci skril v trgovinsko skladišče: "Bilo je okoli 20 otrok in odraslih ter zaposleni. Skrivali smo se in se držali skupaj kot sardine. Dekleta so jokala, nekateri so se skušali pogovarjati med seboj, ena od žensk pa je imela otroke v naročju,".

Patrick Cruisus
Profimedia
Policija ga je aretirala brez izstreljenega strela.

strelski napad el paso
Reuters
Ubil je 20 ljudi...

RTX7248E
Reuters
...najmanj 26 pa jih je ranil.

el paso, streljanje
Reuters
Žalovanje pred srednjo šolo v El Pasu.

Eden od demokratskih predsedniških kandidatov Beto O'Rourke je prekinil kampanjo in odhitel v domači El Paso z okrog 800.000 prebivalci na skrajnem zahodu Teksasa, ki je sedaj doživel najhujši strelski napad v ZDA po novembru 2017, ko je strelec prav tako v teksaškem Sutherland Springsu pobil 26 ljudi. Nekaj dni nazaj je strelec odprl ogenj med festivalom česna v Kaliforniji, ubil tri osebe in ranil 12. Med ubitimi je bil 6-letni fant.

El Paso leži ob reki Rio Grande, takoj čez pa je mehiški Ciudad Juarez, ki ga je v preteklosti pretresalo hudo nasilje mamilarskih tolp.