Vojaki opozorili na »familijarno« vodenje KSS-ja

Mož predsednik KSS, žena prek s. p. dela za KSS

Mihael Korsika
3. 8. 2019, 18.56
Deli članek:

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak je tudi prvi mož Konfederacije slovenskih sindikatov, s katero prek s. p. posluje njegova žena Monika, medtem ko je Novak prokurist njenega s. p.

STA
Gvido Novak

Nekateri pripadniki Slovenske vojske, ki ne želijo biti imenovani, so po začetku disciplinskega postopka zoper predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka opozorili na »familijarno« vodenje Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS), katere predsednik je prav tako Novak.

Predsednik konfederacije in prokurist ženinega s. p.

Z delovanjem KSS je namreč tesno povezana njegova žena Monika, ki ima status samostojne podjetnice s pomenljivim imenom: Podpora KSS, Monika Novak, s. p. Sedež sindikata je na Trgu svobode 26 F v Slovenski Bistrici, žena pa ima s. p. registriran na naslovu Trg svobode 26. Najbolj razširjeni spletni brskalnik pa razkriva, da gre v bistvu za isto poslopje v središču mesta.

Glede na to, da je po imenu sodeč glavna dejavnost njenega poslovanja podpora sindikatu, je silno nenavadno, da je prokurist Gvido Novak. Kaj dela prokurist? »Prokurist opravlja naloge pravnega zastopstva in poslovanja podjetja ali gospodarske družbe. Podpisuje dokumente, pogodbe in pravno zastopa podjetje ali gospodarsko družbo naproti tretjim osebam,« je zapisano na spletni strani Data.si. Ali torej Novak kot prokurist sklepa posle s Konfederacijo sindikatov Slovenije, torej sam se seboj?

»Ne, jaz ne podpisujem pogodb na obeh straneh. Sem prokurist, ampak ona samostojno posluje. Tu ni nič spornega. Prokurist sem le zaradi tega, če je z njo kaj narobe, tako je bila na primer za mesec na operaciji in je bila v bolnišnici. Torej če je treba kaj podpisati, to podpišem,« nam je pojasnil Novak.

Po njegovih besedah žena skrbi za administrativne zadeve KSS in čiščenje prostorov. »Veliko je bilo izdelave izračunov za tožbe, izdelave izplačilnih list in evidenc delovnega časa,« pravi Novak.

Podatki spletne aplikacije Erar razkrivajo, da je žena Gvida Novaka na račun samostojne podjetnice od države dobila 2500 evrov. Proračunska sredstva je dobila na račun aktivne politike zaposlovanja. Z Ajpesa je razvidno, da je leta 2009 dobila tudi subvencijo za prvo ustanovitev s. p. v višini 4500 evrov, ker pa evidence kažejo, da je s. p. odprla leta 2016, torej leto in pol po ustanovitvi KSS, je najverjetneje v vmesnem času zaprla s. p. in ga nato ponovno ustanovila.

Povprašali smo ga o letnem obseg poslovanja med ženinim s. p. in KSS. »Ne bi vedeli iz glave,« je odgovoril Novak. Kot samostojna podjetnica mora davčni upravi sicer letno predložiti finančno poročilo o poslovanju, a to v nasprotju s podjetji ni javno, zato iz javnih evidenc tega ni mogoče ugotoviti.

Izgube sindikata

Na drugi strani podatki pa podatki s spletne aplikacije Gvin kažejo vsakoletne izgube KSS. Konfederacija slovenskih sindikatov je bila ustanovljena konec novembra 2014. Poslovni prihodki sindikata skokovito rastejo, predvsem v zadnjih dveh letih. Konfederacija je namreč leta 2015 in 2016 zabeležila skromnih 11.434 oziroma 24.051 evrov poslovnih prihodkov, medtem ko so ti leta 2017 znašali 121.997 evrov, lani pa že 178.726 evrov.

Kljub temu se sindikat zadnja tri leta giba v rdečih številkah. Leta 2016 je zabeležil izgubo v višini 12.791 evrov, leto kasneje je bila izguba še za pol tisočaka višja, lani pa je imela konfederacija le še 500 evrov minusa iz poslovanja.

STA
Koliko vojakov se je za zdaj pridružilo kolektivni tožbi, ni znano.