Na premierja naslovil vprašanje

Znani voditelj z bolno mamo skozi kalvarijo. Na Šarca naslovil vprašanje

P.K.
3. 8. 2019, 18.30
Posodobljeno: 3. 8. 2019, 18.40
Deli članek:

Grega Javornik, priljubljeni voditelj na Radiu Aktual, je šokiran nad tem, kar sta doživela z mamo, ki je bila nedavno operirana na srcu.

osebni arhiv
Javornik razkriva občutljivo družinsko zgodbo.

Naš sogovornik deli občutljivo družinsko izkušnjo, s katero bi rad dal misliti pristojnim. Želi si, da bi jim njegov in še mnogo podobnih primerov odprli oči in jih spodbudili za prepotrebne premike – spremembe v sistemu zdravstva, da bo ta res služil ljudem.

Javornik nam je povedal, da je njegovo mamo čakala operacija srca. »Mami je bila sprejeta v bolnišnico, kjer bi ji morali operirati srčne zaklopke. Dan pred operacijo so ugotovili, da ima na smrt zamašene žile, tako je na poseg čakala kar v bolnišnici. Naj omenim, da so ji sicer prej tri tedne operacijo prestavljali,« spregovori o prvi težavi.

Spregledali očitno

Poseg se je potem vseeno zgodil, trajal je pol dneva in videti je bilo, da je bil uspešen, vsaj prve povratne informacije so bile take, nam je povedal voditelj. A ni bilo povsem tako. Ko je naš sogovornik prvič obiskal svojo mamo, je ugotovil, da ji ne dela desna stran telesa. »Ko sem pristopil do sestre in ji razložil, kaj sem videl in da me skrbi, mi je ta dejala, da saj je mama v bolnišnico že prišla napol hroma, nakar sem ji odvrnil, da to sploh ne drži, saj da jim je navsezadnje z desno roko podpisala, da se strinja s pogoji operacije.« Sledila je intervencija, pacientki so opravili CT glave in rezultati so bili pretresljivi; po operaciji je doživela možgansko kap.

»Dva dni se nihče ni oziral na desno stran telesa, ker so bili prepričani, da je bila taka že prej,« zgodbo nadaljuje radijec. Na srečo se je desna noga začela odzivati, roka pa ne. In kar je Javornika najbolj zmotilo in prizadelo, je to, da je komisija zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki odreja rehabilitacijo, njegovi materi odobrila rehabilitacijo po težki operaciji srca v enih od toplic, ne pa rehabilitacijsko obravnavo po možganski kapi, saj bi jo po njegovem mnenju bolj nujno potrebovala.

Kaj sporoča Šarcu

»Ko sem vprašal, zakaj srce, če pa da deluje kot mora, je komisija dejala, da je v bolnišnico prišla zaradi tega organa, in ne glave. Ja, res je prišla zaradi srca, ampak je potem prišlo do resnega zapleta – možganske kapi in so se potrebe oziroma prioritete spremenile. To so kar ignorirali. Povedali so mi, da če želimo, da se ukvarjajo še s posledicami kapi, mora najprej k osebnemu zdravniku, da ji izda napotnico za specialista, ki jo bo pregledal in ugotavljal njeno prizadetost. Bog ve, kdaj bo prišla na vrsto, morda čez pol leta … Šele takrat bodo reagirali. Resno, zavod za zdravstveno zavarovanje in vaša komisija?! Kdo so ljudje, ki pišejo te zakone?« se razočaran sprašuje.

Ob tem omeni tudi premierja, na katerega naslavlja vprašanje: »Marjan Šarec, kdaj, povejte, kdaj boste temu, da ljudje umirajo na obroke, rekli konec!? Čigava beseda je danes več vredna, doktorjeva, ki to počne vse življenje in ve, kaj počne, ali od nekoga, ki predstavlja komisijo za zdravstveno zavarovanje Zdravniki so po Javornikovih besedah namreč dali vedeti, da gospa potrebuje »možgansko« rehabilitacijo, medtem ko zakon ne dopušča, da bi jo zdaj dobila, saj mora biti rehabilitacija opravljena na organu oziroma na račun težave, za katero je bila hospitalizirana.