Nezanesljivo vožnjo neke voznice so včeraj popoldan kranjski policiji prijavili zaskrbljeni občani. Policisti so ugotovili, da je ta po cesti »slalomirala« s kar štirimi promili alkohola, pojasnjuje tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. Ko so ji odredili preizkus alkoholiziranosti, je naprava pokazala kar 1,83 mg/l alkohola v izdihanem zraku. To je stopnja, pri kateri človeške funkcije niso samo oslabljene, temveč že začnejo odpovedovati. »Voznica bi verjetno morala biti v komi, ne v avtu za volanom,« pojasnjuje Kos in dodaja, da so človekove reakcije za vožnjo sicer precej zmanjšane že pri 0,5 promila, ko ni več možna normalna vožnja. 

Nekoliko »bolje« se je ponoči odrezal nek drug voznik, pri katerem so zaznali »le« dva promila oziroma 0,90 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Še vedno krepko čez mejo! Sicer pa so kranjski policisti vozila zasegli še trem voznikom, pri čemer je bil eden »samo« brez veljavnega vozniškega dovoljenja, drugi je ob tej kršitvi tudi odklonil strokovni pregled in vozil neregistriran avtomobil z drugimi registrskimi tablicami, tretji pa se je policijski kontroli poskušal izogniti z begom, vendar je zaradi prehitre vožnje pristal in obstal na krožišču. V postopku se ni upiral.

»Tukaj ne gre za majhne napake voznikov ampak zelo tvegana in ogrožajoča početja, ki se v delčku sekunde lahko spremenijo v tragedijo. Zato ne počnite tega,« zaključuje Kos.