Svet

Stopnjevanje napetosti, savdski princ grozi s povračilnimi ukrepi

S.R./STA
16. 6. 2019, 08.42
Posodobljeno: 16. 6. 2019, 11.35
Deli članek:

Savdski princ Mohamed bin Salman je v prvem komentarju po napadih na tankerje v Omanskem zalivu sporočil, da "ne bo okleval" z odzivom na grožnje Savdski Arabiji. Medtem je Iran, ki ga Savdska Arabija in nekatere zahodne države krivijo za napade, zaradi teh obtožb v soboto na pogovor poklical britanskega veleposlanika v Teheranu.

Reuters
Napaden je bil tudi tanker v lasti norveškega ladjarja Frontline.

Savdski princ Mohamed bin Salman je v danes objavljenem pogovoru za arabski dnevnik Ašark al Avsat dejal, da si ne želi vojne v regiji, vendar ne bodo oklevali pri obračunu "z vsakršno grožnjo našemu ljudstvu, suverenosti, ozemeljski celovitosti in ključnim interesom". "Iranski režim ni spoštoval obiska japonskega premierja v Teheranu in je na njegova diplomatska prizadevanja odgovoril z napadom na dva tankerja, med katerima je bil eden japonski," je dejal savdski monarh. 

Iran vsakršno vpletenost odločno zanika in je zaradi obtožb v soboto "zaradi lažnih navedb britanskega zunanjega ministra" na zagovor poklical britanskega veleposlanika Roba Macaira. Vodja britanske diplomacije Jeremy Hunt je namreč dan prej izjavil, da je po ugotovitvah Velike Britanije Iran "skoraj zagotovo" odgovoren za napad na tankerja. Veleposlanik Macaire je sicer kasneje sporočil, da ni bil poklican na zagovor, pač pa da je sam "zaprosil za nujno srečanje z iranskim zunanjim ministrstvom".

Napadena tankerja

Pred obalo Omanskega zaliva sta bila v četrtek napadena dva tankerja, ki ju je zajel ogenj, posadki obeh ladij pa so morali evakuirati. Poleg japonskega je bil napaden tanker v lasti norveškega ladjarja Frontline. Slednji je potrdil, da so na plovilu odjeknile tri eksplozije. Napaden je bil tudi tanker Kokuka Courageous, ki ga upravlja japonsko podjetje in je tovoril metanol. 

Poškodovani japonski tanker je danes pristal v Združenih arabskih emiratih. "Kokuka Courageous je varno prispela v pristanišče Šarja," so sporočili lastniki, družba BSM Ship Management s sedežem v Singapurju. Člani posadke, ki so po napadu ostali na ladji, se počutijo dobro, oceno škode, ki je nastala na tankerju, pa bodo lahko začeli, potem ko bodo pristaniške oblasti opravile standardne varnostne postopke in formalnosti, so dodali. 

Posadka norveškega tankerja je v soboto prispela v Dubaj, potem ko jih je v četrtek rešila ladja Hyundai Dubai in jih odpeljala v Iran. Od tam je 23 članov posadke, med katerimi je 11 Rusov, 11 Filipincev in Gruzijec, poletelo v Dubaj, so sporočili lastniki norveškega tankerja. Na poškodovani tanker je medtem že prispela ekipa strokovnjakov, ki bodo plovilo podrobno pregledali ter ocenili njegovo stanje in poškodbe. Tanker so v soboto odvlekli iz iranskih vod.